Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Az utólagos tandíj csak ötletszerű javaslat

Sem a kormány, sem az oktatási államtitkárság nem gondolkodik tandíjfizetés bevezetésében, Pokorni Zoltán által elmondott, kétségkívül létező lemorzsolódás ellen az államtitkárság álláspontja szerint a megelőzés a leghatékonyabb módszer - közölte az államtitkárság az MTI kérdésére.

Pokorni Zoltán, az Országgyűlés oktatási bizottságának fideszes elnöke a TV2 Mokka című műsorában kedden azt mondta, hogy a tandíj nagy mértékben rontja a hozzáférést. Ugyanakkor arról is beszélt, hogy azoknak a diákoknak, akik nem fejezik be a tanulmányaikat, szerinte utólag meg kellene fizetniük a képzésük költségeit. Ez a diákhitel rendszerén keresztül megoldható - közölte, hozzátéve, hogy a hallgatók 30-40 százaléka hagyja abba tanulmányait, nem szerzi meg diplomáját időre.

Az államtitkárság írásos válasza szerint a kormány nem készül semmiféle tandíj bevezetésére, hozzátéve: köztudomású, hogy 1998-ban a szocialisták által kirótt tandíjat az Orbán-kormány az első intézkedései között törölte el. Amikor pedig a Gyurcsány-kormány fizetőssé akarta tenni a felsőoktatást, akkor a jelenlegi kormánypártok népszavazást szerveztek, így akadályozták meg a hallgatók százezreit ellehetetlenítő intézkedés életbeléptetését.

A felvételi követelmények emelése - nyelvvizsgához, emelt szintű érettségihez kötése - elejét veszi annak a folyamatnak, hogy a felsőoktatási tanulmányok sikeres elvégzéséhez nem elegendő tudással és nem kellő motiváltsággal kerüljön be valaki. Mint írták, tudható, hogy jelentős azoknak a száma, akik a hiányzó nyelvvizsga miatt nem szerzik meg a diplomájukat. A rendszerbe belépéskor kötelező nyelvvizsga ennek a gondnak a tovább-burjánzását is megakadályozza.

Hozzátették, hogy az államtitkárság nem ismeri részleteiben Pokorni Zoltán elgondolását, így a már említett, a tandíjat elutasító alapvetésen kívül csak nagy vonalakban lehet véleményezni. "Az utólagos tandíjbefizetés ötlete új keletű, első hallásra ötletszerű javaslat. Vajon gondolt-e rá a megfogalmazója, hogy ha egy-egy diáknak nem sikerül diplomát szereznie, akkor vélhetőleg nem fog tudni jobban fizető álláshoz jutni, tehát gyakorlatilag nem lesz rá esélye, hogy a diákhitelét, illetve a tandíját visszafizesse?" - tették fel a kérdést.

Az államtitkárság szerint inkább a bejutási követelmények emelésével és a képzésben történő előrehaladás szigorításával lehet biztosítani a diplomaszerzés mostaninál jobb esélyeit.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. gjozsi88 2011. május 19. 18:28
  „A baj az, hogy 8 év ellenzéki politizálás után még egyetlen kidolgozott konszepció sincs, azaz kiderült, hogy nincs program.....!
  Ha lenne ,akkor nem most gyártanák a konszepciókat......már gyakorlati megvalósítás kellene, hogy follyon gőzerővel!
  Ahogy az épitkezésnél a tervek előre megvannak, a kivitelezéskor már nem tervezünk, .....megvalósítunk!”
 • 20. Madarász 2011. május 19. 09:34
  „Azért nem akkora ökörség, mert az ember 18 évesen már tisztában van a képességeivel.”
 • 19. karakter 2011. május 19. 09:06
  „17. "Szerintem a legnagyobb baj, hogy boldog-boldogtalant beiskoláznak, mert kell a fejpénz, holott már a felvételinél ki kéne szűrni a nem oda illőket, a többit pedig rendesen megtanítani."
  Na, ezzel egyet értek. Ezért is gondolom úgy, hogy jobb lenne, ha az iskolától vonnák vissza a fejpénzt, ha a hallgató nem diplomázik le. Rögtön megnéznék az iskolák, hogy kit vesznek fel.

  A le nem diplomázottaktól pénzt kérni akkora ökörség, mintha a devizában eladósodott fizetésképtelen lakáshiteleseket még pluszban megbüntetnék, aki meg visszafizette, annak elengednék.”
 • 18. karakter 2011. május 19. 08:52
  „Miért nem látom itt a 17 hozzászólást?”
 • 17. Madarász 2011. május 18. 23:36
  „Azzal, hogy beiratkozik valaki, azzal a céllal teszi, hogy diplomázik, a beiratkozással ezt vállalja, ezt kell teljesítenie. Az, hogy valaki milyen állásban helyezkedik el, ma már kevésbé meghatározó, lassan a takarítónőnek is diplomát írnak elő. Ha valakinek meg van, ma már egyik hely sem nyugdíjas állás, váltani lehet, aki külföldre megy, az visszajöhet, de aki elszalasztotta, hogy lediplomázzon, az végérvényes, úgyhogy azért nem egészen ugyanaz a dolog.

  Én még a kredit és bolognai rendszer előtt végeztem, akkor sokkal szigorúbbak voltak még a követelmények, volt bizonyos számú utóvizsga, ha eljátszottad, akkor egyszer ismételhettél, akkor sem jött össze, akkor szevasz tavasz, elmehettél a dolgodra. Ma sokkal könnyebb dolgotok van, ha nem jött össze egy tárgy, akkor felvehetitek mégegyszer úgy, hogy a többivel mehettek tovább, régen ez nem így volt.
  Nekünk még megtanítottak pl. normálisan önéletrajzot írni, két éve kerestünk diplomás munkaerőt, elég sokan jelentkeztek, a legtöbb még egy normális szakmai önéletrajzot sem tudott beküldeni, pedig ma már simán le lehet szedni a sablont az internetről. Fizetési igények viszont voltak, elég irreálisak.

  Csináltunk egy egész egyszerű tesztlapot, hogy ne olyan sok jelentkezőt kelljen szűrni, hát egyetlen egy frissen végzett diplomás sem tudta elfogadható szinten teljesíteni, úgyhogy feladtuk, elosztottuk a munkakört magunk között.

  Szerintem a legnagyobb baj, hogy boldog-boldogtalant beiskoláznak, mert kell a fejpénz, holott már a felvételinél ki kéne szűrni a nem oda illőket, a többit pedig rendesen megtanítani.”
 • 16. karakter 2011. május 18. 21:34
  „15. De a lediplomázó hallgatókkal kapcsolatban is vannak költségei a társadalomnak. Miért csak azoknak kellene megfizetni a képzés költségeit, akik nem diplomáztak le? Mi van azokkal, akik lediplomáztak, de nem a diplomájuknak megfelelő állásban helyezkedtek el. Azoknak is kidobott pénz volt a taníttatása. Vagy kimentek külföldre dolgozni. Szintén kidobott pénz. Szóval ha valakivel megfizettetik a képzés költségeit, akkor szerintem mindenkivel kellene, nem csak azokkal, akik nem diplomáztak le.”
 • 15. Madarász 2011. május 18. 20:54
  „13. Mert hiába taníttatuk állami pénzen, amiért felvették, azt nem teljesítette.

  Ha mondjuk te elmész KRESZ tanfolyamra és nem szerzed meg a jogsit, akkor volt értelme tanfolyamra járnod? Persze ott te fizeted a költségeit, ha nem teszed le a vizsgát a te hülyeséged, de a felsőoktatásban a társadalom fizeti a taníttatást, ezért joggal el is várhatjuk, hogy amiért finanszíroztuk, a lényeget is teljesítse a hallgató, szerezze meg a diplomát. Ha ezt nem teszi meg, akkor kidobott pénz volt az x év taníttatása, mert ugyanolyan szintű a képzettsége, mint mielőtt beiratkozott az első évfolyamra.

  14. Kuller!

  Szerinted kikkel vannak tele a SZIE körüli kocsmák éjjel?! A többség, aki nem végzi el, nem anyagi okokból nem végzi el, sem családi okokból, hanem mert nincs felkészülve a vizsgákra. ellinkeli a gyakorlati feladatokat.”
 • 14. kuller 2011. május 18. 18:38
  „Hát ekkora ökörséget régen hallottam már ne haragudjon meg a világ, az állam 9 félévet támogat ha ezen belül az ember nem végez akkor így is úgyis magának fizet! de jó tegyük fel hogy a diák nem tölti ki a 9 hónapot amit az állam adott neki akkor hurrá ezen a diákon is spóroltunk így kéne felfogni!
  Ami a másik meg az hogy sokan nem azért hagyják ott a sulit mert trógerek vagy mert nem akarnak tanulni mégsem, hanem mert dolgozniuk kell és nem fér bele, mert akárhogyan is támogatja az állam elég drága az iskoláztatása egy főiskolás diáknak tudom mert én is az vagyok nem olcsó na! és ha jövőre abbahagynám mert mondjuk a családi bevétel valamiért csökken és dolgoznom kéne a suli helyett majd ezután jönne a felhívás hogy hoppá fiam 4 x 150.000 forint lesz hát olyan káromkodást még nem sokan hallottak volna ezen a földön amit én válaszolnék!”
 • 13. karakter 2011. május 18. 15:33
  „"azoknak a diákoknak, akik nem fejezik be a tanulmányaikat, szerinte utólag meg kellene fizetniük a képzésük költségeit"
  És miért csak annak kellene visszafizetnie, aki nem diplomázik le?”
 • 12. Madarász 2011. május 18. 15:23
  „Tanulni a diáknak kell, megfogni a könyvet, megcsinálni a feladatokat, enélkül fejre is állhat a főiskola, egyetem, nem fogja tudni.”
 • 11. karakter 2011. május 18. 15:08
  „Szerintem az iskolának kellene körültekintőbbnek lenni. És ha a diákot nem tudják megtanítani, akkor fizessék vissza az iskolák a felvett fejpénzt.”
 • 10. Madarász 2011. május 18. 13:40
  „Bocsi, "nem szerzett diplomát" akart lenni.”
 • 9. Madarász 2011. május 18. 13:25
  „6. elihu!

  Dehogy nincs, kettő is!

  Pont ezért tudom, hogy milyen linkóci viselkedésű emberek kerülnek a felsőoktatásba.
  Az évfolyam kezdő létszámának több, mint a fele szerzett nem diplomát, mert mást sem csináltak, mint ittak, buliztak és zavarták azokat, akik tanulni szerettek volna, pl azzal, hogy már délelőtt volt aki nem éppen józanul ült be az órára és közbedumált, míg az oktató ki nem vágta.

  Sőt, tanítottam is felnőtteket. Tapasztalatból mondom, hogy az ötlet nem rossz, legalább csak azok íratkoznának be, akik komolyan tanulni akarnak és nem kell 2-3, vagy többh év felesleges képzést fizetni az államnak azokra, akik a büdös életben nem fognak diplomát szerezni, mert vagy nem is akarnak, vagy nincs meg hozzá a képességük.”
 • 8. Griffin 2011. május 18. 13:22
  „végig lehetne nézni, a kormánytagok közül hányan is dolgoztak egy percet is a Kádár-korszak idején ingyenesen szerzett diplomájukal (vagyis mennyit dolgoztak le, "fizettek vissza" az államnak képzésük költségeiből), és ha megvannak az adatok, visszatérhetünk arra, kinek, mennyit kell visszafizetnie”
 • 7. gmentes 2011. május 18. 12:43
  „Ha a Pokorni Úr által mondott sok baromságot pénzé lehetne tenni és azt visszafizettetni vele, már rég pucéran üldögélne egy fa tövében.”
 • 6. elihu 2011. május 18. 12:34
  „Madarász! Ezek szerint neked nincs diplomád, ha így fröcsögsz!”
 • 5. AHA 2011. május 18. 12:14
  „Akik csak a jövőben kezdenék az egyetemet azok számára látok lehetőséget arra,hogy valamilyen formában szabályozzák ezt az utólagosságot.Azok akik már elkezdték az elmúlt évek alatt azokat hagyják békén.”
 • 4. Madarász 2011. május 18. 12:09
  „Szerintem meg jó ötlet, aki nem oda való, mégis erőlteti, vagy elkutyálkodja a tanulást, az fizessen csak.”
 • 3. öröksoproni 2011. május 18. 11:30
  „"utólagos - ettől a szótól lassan hányok. De érdekes módon mindig csak azt szavazzák meg, amit a népnek kellene visszafizetni, vagy lemondani róla.”
 • 2. load 2011. május 18. 11:03
  „Az ötletelések nyomán teljes a káosz.
  A fejetlenségre jellemző, hogy a Brüsszelnek megküldött konvergencia programban a felsőfokú végzettségűek arányát (30-34 év közöttiek) 23%-ról 40%-ra akarja emelni a kormány 2020-ig. Közben az idei 53 ezer államilag finanszírozott hely 2014-re 30 ezerre csökken.
  Az államilag finanszírozott 29 egyetemből 12 maradna, a többi megszűnne, vagy beolvadna más intézményekbe.
  Az államilag finanszírozott helyek szűkülése és a fizetős helyek drágulása nagyobb csapás lesz a diákoknak, mintha a 2006-os tandíj tervek valósultak volna meg.”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszaállítanák a hadkötelezettséget?

Rendkívüli védelmi helyzetben a 18-40 éves korosztály számára visszaállítaná a honvédelmi tárca a fegyveres vagy fegyver nélküli hadkötelezettséget – írja a Napi Gazdaság. Tovább olvasom