Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Az ütközet krónikása

A Kisalföld egy korábbi számában olvastam, hogy a farádi iskola Király Iván tanár, Hanság-kutató, ornitológus nevét veszi fel.

Kevésbé tudott tény – még a Király Iván pályafutását tárgyaló Neves rábaköziek című kötet sem említi –, hogy a gyémántdiplomás tanár, a magyar ornitológusok nesztora, a csornai gimnázium igazgatója, majd tanára, pótolhatatlan hely- és hadtörténeti kutatómunkát hagyott az utókorra. Az 1849. június 13-án lezajlott diadalmas csornai ütközet krónikáját is Király Iván kutatta fel, jegyezte le. Művében föltárja az ütközet lefolyását, hőseit, az élő múltat. A Csorna, Rábaköz embere számára fontos, érdekes mű évtizedekig hevert kiadatlanul.
A művet Hudy Endre Apáczai Csere János-díjas, csornai középiskolai tanár mentette meg a felejtéstől, rendezte sajtó alá, bocsátotta a nyilvánosság elé. A csornai ütközet krónikája címen. Király Iván életművét méltatja a Hunyadi János Gimnázium és Pedagógiai Szakközépiskola 1948–1998 című jubileumi kiadvány egy részlete.
Az ornitológus emléke kiemelt helyet kapott a Csornai Múzeum enteriőrjének egy részletében és kiadványában is. A neves tanár pályarajza Pájer Imre csornai történész-tanár műveiben tárul az olvasó elé.
H. R., Csorna

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tartós fogyasztási cikkek ma olcsóbbak, mint tíz éve

Tévét, videót ma olcsóbban vehetünk, mint 10-11 évvel ezelőtt, a gáz, a szemétszállítás ára viszont… Tovább olvasom