Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 32°C Még több cikk.

Az utca után a parlament következik?

Eltérően ítélik meg az október 23-án Budapesten történteket a politológusok, és természetesen a megyei pártelnökök is. Lehetséges, hogy fokozódó és elhúzódó tiltakozásokra kell számítani, de a miniszterelnök lemondása hétfőn sem lett valószínűbb, mint előtte volt.
Kákai László politológus szerint még mindig a szocialisták kezében van a kulcs.

Erkölcsi elégtétel lenne

– Véleményem szerint az egészségügy helyzetén például nem javít a vizitdíj bevezetése, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a miniszterelnök bizalmi tőkéje nélkül lehet-e bármiféle reformon is gondolkodni. Az a kormányzati szándék, ami a tüntetések gyors lecsendesedésére épít, úgy tűnik, nem vált be: jelenleg utcán vannak az orvosok, a pedagógusok, a gyógyszerészek, a szakszervezetek, a gazdák, szóval mindenképpen egy elhúzódó ellenállásra kell számítani, aminek kiváltója – akárhogy is: Gyurcsány Ferenc. A kulcs még mindig a szocialisták kezében van. Fikció volna arról beszélni, hogy a kormányfő lemondása pontot tenne-e az ügy végére, de az erkölcsi elégtétel szerintem önmagában is előremutat, s ami még fontosabb: nem lehet reformról gondolkodni egy olyan vezetőnek, akinek senki nem hiszi el a szavát. Hiába mondja azt, hogy ő most az ország ügyeire koncentrál, nem tud így kormányozni, s főleg nem tudja elfogadtatni azokat a megszorító intézkedéseket, amikre éppen a kormány rossz gazdálkodása miatt van szükség – mondja a politológus.
Kákai László szerint a rendőrök láthatóan féltek hétfő este, ennek jele a pánikszerű könnygázhasználat, s az, hogy például a gránátokat nem lábmagasságban lőtték ki, hanem testmagasságból vagy felülről dobták az emberek közé, ahogy a golyókkal is a tüntetők fejét vették célba. Nem az tehát a kérdés, hogy jogszerű volt-e az eszközhasználat, hanem az, hogy a módja törvényes volt-e. A legrosszabb ebben a kérdésben a teljes bizonytalanság, az, hogy nincs meg az a megnyugtató érzése a közvéleménynek, hogy a rendőrség saját hatáskörében járt el. Még a Szabadság téri eseményeket sem sikerült tisztázni, s az ország tele van kételyekkel. Mindenki hall és mond ezt is, azt is, s a szomorú, hogy a politika nem tud vagy nem akar véget vetni ennek a bizonytalanságnak – véli Kákai László.
Gyulai Attila politológus úgy látja: a jelen helyzetet nem fogja megoldani a politika, hacsak a két nagy tábor egymás nyakába nem borul, de ez valószínűtlen. Az biztos, hogy Gyurcsány Ferenc semmivel nem került közelebb a lemondáshoz a megrázó események hatására.

Ezek szimbolikus kérdések

– A forrongásokat egyedül a rendőrség tudja kordában tartani, a népszavazás hatása pedig a kampánytól függ, valamint attól, hogy melyik kérdéseket sikerül elfogadtatni a közvéleménnyel. De azért azt hozzá kell tenni, hogy ezek szimbolikus kérdések: egy-egy ágazati reform jelképei, s nincsenek különösebb hatással például a konvergenciaprogramra. Az igazán érdekes kérdés az utolsó: a felelősségé. Kíváncsi vagyok, hogy ez a kezdeményezés hogyan ültethető át a gyakorlatba – kommentálja a hét kérdést Gyulai Attila.
A politológus úgy látja: a Fidesz a rövid, belátható és kordában tartható politikai stratégiát kedveli, s ennek mentén egyre távolodik a kezdeti radikális megoldásoktól. Ezekben a rövid távú programokban meg tudja tartani politikai lendületét.
Gyulai Attila szerint nemcsak az MSZP-nek, de a Fidesznek sem áll érdekében Gyurcsány Ferenc lemondása: ahogy a baloldalnak a tavaszi kampányhoz kellett egy Orbán Viktor, úgy a Fidesznek is kell most Gyurcsány Ferenc. Egy új kormány vezetője tiszta lappal indulna és nem volna támadható, Orbán Viktornak most a belátható politikai folyamatok kedveznek – vélekedik Gyulai Attila. A szakértő szerint egyébként a Fidesz szorult helyzetbe kerül, ha az utcai zavargások folytatódnak, mivel meglepően gyorsan reagált a rendőri túlkapásokról szóló nyilatkozataival. Ez jó támadási felület, s a kormányoldal alkalmasint könnyebben azonosítja a jobboldalt a radikális megmozdulásokkal.

Ide vezettek az utcai mozgósítások

Molnár Csaba, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) megyei elnöke úgy gondolja, a népszavazásra szánt kérdések jó része nem állja ki az alkotmányosság próbáját.
– A kérdésekből is látszik, hogy a populizmusát még nem tudta levetkőzni a legnagyobb ellenzéki párt, de annak mindenképpen örülünk, hogy a politikát az utcáról visszavitte a parlamentbe. Merthogy annak ott a helye, azt a hétfői események bizonyítják. Ide vezetett, hogy a jobboldal az elmúlt négy évben az utcán mozgósította az embereket. Könnyű a rendőrséget hibáztatni, de én nagyon kérem, hogy ne nevezzük békés tüntetőnek azt, aki Molotov-koktélt dobál, aki barikádot emel, aki rendőrőrsöt foglal el, aki autókat gyújtogat. Ha valaki túlkapást tapasztalt, az kérjen vizsgálatot az ügyészségtől, de általánosítani hiba volna.
Az ellenzék által benyújtott pontokkal kapcsolatban Molnár Csaba hangsúlyozta: központi költségvetési kérdéseket nem lehet népszavazásra bocsátani. Ugyanígy érdekes a felelősséget firtató rész is, mivel ehhez alkotmányt kellene módosítani, ami népszavazás útján megint csak nem járható út. Minderről természetesen az Országos Választási Bizottság fog dönteni.

Népszavazás útján segítenének

Szakács Imre, a Fidesz megyei elnöke szerint a kialakult helyzetet továbbra is a kormány tudja megoldani: a miniszterelnök lemondása az egyetlen, ami változtatna ezen az áldatlan állapoton.
– A Fidesz most is ragaszkodik az alkotmányos rendhez és elhatárolódik minden törvénytelen megmozdulástól. Ezért nem tudunk mást tenni, mint várjuk a kormány pozitív döntését és a népszavazás útján segítünk abban, hogy belássák: az az út, amelyet Gyurcsány Ferenc ajánl, nem járható, a közvélemény nem fogadja el – reagált a Fidesz megyei elnöke.
Szakács Imre hozzátette: bízik a társadalmi nyomásban. – Még ha az időjárás függvényében csökken is a demonstrálók száma, mindig lesznek tüntetők az utcán. Ez a nyomás, a népszavazás, valamint a várhatóan egyre rosszabb külföldi visszhangok kikényszerítik a kormányból, hogy azt tegye Gyurcsány Ferenccel, amit Medgyessy Péterrel tett. Az ő lemondása nélkül sajnos a népszavazás sem tesz pontot az ügy végére – fűzi hozzá az elnök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Méltón ünnepeltük az ’56-os évfordulót?

Tovább olvasom