Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Az USA terrorizmus-politikáját bírálta a német kancellár

Egyesült Államok-beli útja előtt Angela Merkel német kancellár felhívta a figyelmet arra az ellentmondásra, hogy miközben a demokrácia értékeit akarja terjeszteni Amerika, némelykor ő maga antidemokratikus módszereket használ.
Az új német kancellár egyelőre hibátlanul ténykedik, és rendkívüli gyorsasággal tett szert komoly hazai és nemzetközi tekintélyre. Miután agyondicsérték az uniós költségvetés ügyében tanúsított bölcs magatartásáért, Angela Merkel a hétvégén az Amerikára vonatkozó, merésznek tartott megjegyzései okán arat tetszést.

A kereszténydemokrata német politikusasszony közismerten kevésbé kritikus az Egyesült Államokkal - annak például iraki politikájával szemben - mint elődje, Gerhard Schröder, vagy akár általában a német politikai elit nagy része. Ámde néhány nappal washingtoni hivatalos látogatása előtt most megengedte magának, hogy bírálja Amerikát, amiért az a guantanamoi támaszponton előzetes vádemelés nélkül határozatlan időre fogva tart gyanús embereket a terrorizmus elleni harc jegyében. Ez a fajta börtön, fogvatartási metódus megengedhetetlen, ez ellentétes azzal az értékrenddel, aminek a nevében cselekszünk - mondta a kancellár a Der Spiegel című hetilapnak adott nyilatkozatában.

Merkel egyébként is újra és újra rámutat arra az ellentmondásra, hogy miközben Amerika a demokrácia értékeit akarja terjeszteni a világban, némelykor antidemokratikus módszerekkel ténykedik, és antidemokratikus rezsimek segítségét is igénybe veszi. Például amikor itt volt nemrégiben Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter, akkor előtte bírálta, hogy a CIA csak úgy elrabol külföldön terrorista-gyanús embereket, közöttük német állampolgárokat. Angela Merkelt ezek után és amerikai útja előtt, nem győzik itt dicsérni bal- és jobboldali ellenzékiek, illetőleg a kormányához tartozó szociáldemokraták és kereszténydemokraták egyaránt.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jeles napok 2006-ban

Szilveszter és újév mezsgyéjén túljutva, az új esztendő első napjaiban talán még visszanézünk az… Tovább olvasom