Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Az ünnep titka

Sokak számára hagyományok, népi szokások emléknapjai a húsvéti ünnepek, ám egyre többen vannak, akik életük sorsfordító felismerését kötik a nagyhét eseményeihez. A keresztények különös titokról emlékeznek meg Jézus feltámadását felidézve: életformájuk tükrözi, hogy nincs többé válaszfal Isten és a megtért ember közt.
Az utolós vacsora miséjének lábmosási szertartását végzi Joseph Ratzinger – német bíborosként Fotó:MTI/AP
Salamon László, apátfalvi plébános fiatal katolikus lelkészként a szeged-csanádi egyházmegye három falujának egyházközségében egyszerre szolgál – szentmisével és a katolikus szertartásrend különleges, húsvéti liturgiáival – a nagyhét ünnepnapjain is. Így különlegesen is tömör, konkrét üzenetekben kell minden esetben megfogalmaznia a prédikációkban, hogy mi húsvét lényege, üzenete, titka, azaz misztériuma. A vallási gyakorlat egyik veszélye, hogy sokak számára monoton szokássá, lelkileg üres hagyománnyá válik a templomi ünneplés, éppen ennek megtörése a lelkész egyik legfontosabb feladata.

– A katolikus egyház bevett tanítási, elmélyülési formája a lelkigyakorlat, ami megtervezett, kidolgozott rendszer szerint épül fel. Mint ilyenek vezetői, úgy gondoljuk, ha az esetleg több napon át tartó, több órát is felölelő gyakorlatok eredményeképp csak egyetlen gondolat is megfogan a résztvevők szívében, eredményes volt az együtt eltöltött idő. Úgy vélem, hogy maga a húsvéti ünnepkör az összes liturgikus elemével együtt egyetlen nagy lelkigyakorlat. Lelkipásztori célom, hogy a húsvét misztériumának lényeges eleme, legalább egy-két gondolat minden ünneplő szívében megragadjon. Húsvét egyik elemi titka a kiengesztelődés, egymással csakúgy, mint az Istennel. Ha ez az ünnep alatt megvalósul a hívek lelkében, a liturgia elérte a célját – foglalta össze a plébános, aki rámutatott: az üzenet továbbadásának legerősebb eszköze maga a prédikáció.

– Úgy vélem, hogy a húsvét legfőbb titka, amit minden szentbeszédnek és szertartásnak tovább kell adnia, hogy a kereszténység nem csupán egy vallás, egy filozófia vagy erkölcsi rendszer, hanem életforma – tette hozzá Salamon László. – Ez az életforma az élet győzelmének, igenlésének értékrendjét kell, hogy magán hordozza. Erre utal Krisztus feltámadása, ami rámutat: minden helyzetből van kiút, a hívőnek van jövője, és – sokszor a látszat ellenére – mégis rend uralkodik a világ felett. Ez az életigenlés egyébként ősi titok, hiszem, hogy minden ember lelkében ott él, legyen keresztény, más vallású, vagy akár ateista.

Éppen ezért rendkívül fontos lelkészi feladat a húsvéti ünnep során is a megfelelő szavakkal rávezetni az ünneplőket ennek a bibliai valóságára is. Akkor pedig hiszem, hogy a húsvéti üzenet lángra kap a hallgatók szívében- lelkében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Derült égből villámcsapás

Főrendező, alrendező, kisegítő, berendező, látványtervező, kirakatrendező, operatőrök, segéd- és… Tovább olvasom