Kisalföld logö

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -3°C | 3°C

Az uniós vezetők sem zárják ki az Irán elleni háborút

Az Európai Unió három vezető hatalma minden erővel rá fogja venni Iránt, hogy nukleáris programját illetően engedelmeskedjék a nemzetközi közösségnek.
A Nyugat egységesebb, mint valaha, legalábbis Irán ügyében. Ez az egyik üzenete az Európai Unió Berlinben tartott hármas külügyminiszteri értekezletének. A másik, a konkrétabb pedig az, hogy a jelek szerint elkerülhetetlen az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívása, miután holtpontra jutottak a tárgyalások Iránnal, annak atomprogramjáról.

A vendéglátó német külügyminiszter és a két vendég, a francia és a brit külügyminiszter ténylegesen egységet demonstrált a tanácskozásukat összefoglalni hivatott sajtóértekezleten. És mi több, hangsúlyozták szolidaritásukat Amerikával. Más szóval, ezúttal, ellentétben az iraki válság idején mutatott szétszórtsággal, az Iránnal kapcsolatos krízis megoldásában nem várható kéthangúság a Nyugat részéről.

A három európai külügyminiszter, aki az Unió nevében próbálta eddig rávenni az irániakat, hogy engedjenek maximális külföldi ellenőrzést homályos célú atomprogramjuk fölött, kijelentette, hogy Irán hajthatatlan, minden felelősség a következményekért csak is reá hárul. Az első lépés, hogy össze fogják hívni a Biztonsági Tanácsot, amely várhatóan ultimátumban szólítja föl Iránt: egyelőre fagyassza be atomenergia-programját. Ha eme felszólításnak sem engednek a teherániak, akkor jönnek majd a szankciók.

Ugyanakkor az elmúlt 24-48 órában a brit miniszterelnök, a német külügyminiszter és az amerikai elnök szóvivője egyaránt kijelentette: semmilyen eszközt, még a háborút sem lehet kizárni, amennyiben Irán nem engedelmeskedik a nemzetközi közösségnek.

Az Egyesült Államok terveiben egyelőre nem szerepel egy Irán elleni katonai akció - közölte az amerikai külügyminiszter. Condoleezza Rice szerint diplomácia úton kell feloldani az iráni atomprogram körüli ellentéteket. Nem sokkal korábban az iráni legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács szóvivője azt közölte, hogy Teherán továbbra is bízik az atomkérdés diplomáciai megoldásában.

A kijelentés azután hangzott el, hogy a német, a francia és a brit külügyminiszter, valamint az európai uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő úgy döntött, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalják az iráni atomügyet.

Irán nem fog együttműködni az ENSZ-szel, és a nemzetközi ellenőröket sem engedi atomlétesítményeihez, ha az atomprogram ügye a Biztonsági Tanács elé kerül - közölte az iráni diplomácia vezetője.

Krónikí hírszolgálat
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyerjen mozijegyet az Üvegtigris 2. című filmre!

Nyerjen két jegyet az "Üvegtigris" című magyar vígjátékra, a győri Lloyd moziba! Tovább olvasom