Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Az uniós rend szerint változnak a TEAOR-számok

Négy év után ismét változik a TEÁOR, a tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszere, és ez sok százezer vállalkozást érint. Az új uniós osztályozás az idén januárban hatályba lépett, és 2008. január 1-jétől már minden tagállamban alkalmazni kell.
A Központi Statisztikai Hivatal egyes kérdőívein már az új besorolásnak megfelelően is kér adatokat. Ezért honlapján részletes segítséget ad a gazdálkodó szervezetek és képviselőik számára az új szakágazati önbesorolás elvégzéséhez. Vető Istvánné, az információs szolgálat vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a KSH az új TEÁOR-ról közleményt nem ad ki, mivel csatlakozásunk óta az uniós szabályok automatikusan érvényesülnek.

Az ipari tevékenység közül kiemelték például a kiadói tevékenységet. A változás kihat a cégjegyzékre is, de még nem tudni, miként és azt sem, hogy mit kell tenniük a gazdasági társaságoknak meg a cégbíróságoknak. Gál Judit, a Cégbírák és Gazdasági Bírák Országos Egyesületének elnöke emlékeztetett arra, hogy a négy évvel ezelőtti TEÁOR-változások is gondokat okoztak.

Egy igazságügy-miniszteri rendelet oldotta meg a problémát: annál a kevés tevékenységi körnél, ahol a korábbi TEÁOR-számokat nem lehetett automatikusan átsorolni, a módosítást az érintett gazdasági társaságnak kellett kérnie a cégbíróságon. Gál Judit szerint most is szükség volna egy hasonló, az átmenetet szabályozó rendeletre és természetesen az átkódolást elősegítő számítógépes programra is a cégbíróságon.

Az igazságügyi és rendészeti tárcánál jelenleg még a szakmai kérdéseket egyeztetik a KSH-val. Ugyanakkor mindent meg tesznek azért, hogy minimálisra szorítsák a céges ügyfelek és a cégbíróságok új TEÁOR-ral kapcsolatos adminisztratív terheit. A TEÁOR-szám-változtatás a cégbíróságon - mivel a cégtevékenységgel öszszefüggő módosítás - nem jár külön illetékezési, illetve közzétételi költséggel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vitatott haláleset hírzárlattal

Továbbra is teljes a hírzárlat Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselő halálával… Tovább olvasom