Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Az uniós polgárok a megújuló energiaforrásokat támogatják

Az EU polgárok mintegy 80 százaléka támogatja a megújuló energiaforrások használatát a drága olaj- és gázimport helyett. Az adatok szerint az energiafüggőség csökkentése érdekében aktívabb technológiai kutatást és a megújuló energiák fejlesztését várja az európai közvélemény a kormányoktól.
Az atomenergiát a válaszadók 12 százaléka preferálja - áll egy közvélemény-kutatás eredményeit összegző jelentésben, amelyről az EurActiv angol és magyar nyelvű híroldala számol be. Az Eurobarometer-felmérésben 29.430 embert kérdeztek meg 2005 októberében és novemberében. A kutatás kiterjedt mind a 25 európai tagállamra, valamint Bulgáriára, Horvátországra, Romániára, Törökországra és az észak-ciprusi török közösségre is.

Az adatok szerint az energiafüggőség csökkentése érdekében aktívabb technológiai kutatást és a megújuló energiák fejlesztését várja az európai közvélemény a kormányoktól.

A megkérdezettek 47 százaléka úgy véli, az EU a legjobb döntési szint, ahol válaszokat fogalmazhatnak meg a magas energiaárakkal, a globális felmelegedéssel, és az energia-ellátás biztonságával kapcsolatos kihívásokra.

A válaszadók 37 százaléka ugyanakkor nemzeti szinten véli megoldhatónak a szükséges döntések meghozatalát. A britek és a finnek a leginkább euroszkeptikusak ezen a téren, hiszen a polgárok 66, illetve 67 százaléka gondolja azt, hogy nemzeti szinten kell dönteni.

A napenergia lett az első helyezett a megkérdezettek által kedvelt alternatív energiaforrások listáján 48 százalékkal, második az új energia technológia (hidrogén és tiszta szén) 41 százalékkal, harmadik a szélenergia 31 százalékkal. A megújuló energiaforrások a legkedveltebbek, a nap- és szélenergia együttesen 79 százalékot tesz ki. Az olajpiac szabályozása csak 23 százaléknyi válaszadónak tűnik jó opciónak az energiaprobléma megoldására, míg az atomenergia 12 százalékkal az utolsó helyen végzett a listán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogyott a türelme, hozta a Kikát

A győri Kika Áruház igazgatója megunta az ingázást, és lakóhelyére hozta munkahelyét, a Kikát.… Tovább olvasom