Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 9°C | 11°C Még több cikk.

Az uniós pénzszerzésről tanácskoztak Szegeden

Sok pénzt adott az unió egy kis dán sziget lakóinak, hogy vágják ki az összes almafát, ne termeljenek tovább gyümölcsöt. Tíz évvel később viszont azért adott sok pénzt az EU, hogy telepítsenek almáskerteket. A sziget lakói azonban nem fogják a fejüket, hanem örülnek, mert részt vehetnek a Leader-programban. Az uniós forrásokról a minap a szegedi megyeházán tartottak tájékoztatót.
Többek között dán, olasz, francia megyék, régiók szakértői adták át tapasztalataikat magyarországi és romániai szakembereknek a közelmúltban egy kétnapos szegedi konferencián. A téma az volt, hogyan lehet forrást szerezni az unió alapjaitól, mik lehetnek az akadályok. A fórumon a magyarországi alapítású Duna–Körös–Maros–Tisza Eurorégió Kht. ügyvezető igazgatója, Csókási Eszter Anna a közelmúltban rendezett szegedi kereskedelmi, élelmiszer-ipari, informatikai, katasztrófavédelmi kiállításaikról számolt be, és arról, hogy elég szerény támogatást kapnak a határ mentén együttműködő magyar, román megyék, vajdasági területek a kormányoktól.

Ám Birte Aagaard előadásából kiderült: Dániában sem száll a sült galamb az ember szájába. A területfejlesztési szakember – korábban középiskolai tanárnő – arról számolt be, hogy Lollandban, ahonnan ő érkezett, sok évvel ezelőtt bezárt két nagy gyár, és hirtelen harmincöt százalékra ugrott a munkanélküliségi ráta. Elkezdték a Leader-programot, amely kifejezetten a vidék fölzárkóztatását segíti, azzal, hogy helyi, életképes ötleteket, vállalkozásokat próbál elindítani. Dániában – magyarázta Birte – az emberek szívesen költöztek vidékre, és a csöndes élet kedvéért azt is vállalják, hogy sokat kell utazni a munkahelyig. Ám ezek a kistelepülések gyakran alvóvárosok, iskola már nem is mindenütt működik, és munkalehetőség sincs; a kisebb boltok az áruházláncok megjelenése miatt bezártak.

Ám minden kistelepülésen akadt egy-két kreatív ember, akinek jó ötletei voltak. A Leadert eredetileg az uniónak és a kormánynak kellett volna közösen finanszíroznia, a kormány azonban az utolsó pillanatban nem tudott rá pénzt adni, ezért az önkormányzatok léptek be helyette. Kisvállalkozásoknak adtak pályázati támogatást, egy szigeten pedig – ahol korábban az unió fizetett az almafák kivágásáért – újratelepítették a gyümölcsöskerteket. A piacra jutást úgy támogatták, hogy hozzájárultak egy hajó megvételéhez: ez viszi az almát a koppenhágai piacra. De támogatták azt a vállalkozót is, aki mobil almalésajtoló gépet működtet, viszi egyik kerttől a másikig. Almabor is készül, igaz, ezt még nem nagyon ismerik Dániában, de Birte szerint meg fogják szeretni.

A tanácskozáson elhangzott, ez a tapasztalatcsere többek között azért is hasznos, mert a Leader-program itt, nálunk is elérhető lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lear király a győri színházban

William Shakespeare klaszikus drámáját Ács János Jászai-díjas rendező állította színpadra. Tovább olvasom