Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Az uniós disznó nem ehet moslékot

A gazdák értetlenkedve fogadták a hírt, hogy hamarosan nem etethetik moslékkal a disznókat. A hizlalók közül sokan éttermekkel, közétkeztetési intézménnyel, iskolával, kollégiummal állnak kapcsolatban, hogy elvigyék az ételfelesleget.
illusztráció

Mindenki jól jár: a konyháknak egyrészt megoldott az ételhulladékok elhelyezése, másrészt nem megy semmi veszendőbe. Ha megváltozik a rendszer, a gazdák – mondják – padlóra kerülnek.
– Az uniós normáknak megfelelő szabályozás főként a sertéspestis elleni küzdelem érdekében született – magyarázza Horváth Péter, az élelmiszer-higiéniai minőségbiztosítási rendszer szakértője. – A rendelet ugyanakkor a minőségbiztosítás célját is szolgálja, hiszen így a táplálékeredet is nyomon követhető lesz. A törvényalkotók a végrehajtás mikéntjéről, a szükséges anyagi forrásokról azonban nem rendelkeztek.

Sok állattartó éttermekből hordja az ételfelesleget az állatoknak.
– Közel másfél évtizede kezdtünk sertéshizlalásba – mondja a fertőrákosi Görög István. – Nincs tudomásom arról, hogy a környéken állat-egészségügyi probléma fordult volna elő. A disznó amúgy sem eszi meg az állott ételt. Igazából az lendítette fel az eredményességünket, hogy a soproni éttermekből, üzemi konyhákból, iskolákból – mintegy tíz helyről – elhozhattam az ételmaradékot. Emellett táppal és takarmánnyal is ellátom az állatokat. Ha ezután csak ezekkel hizlalhatom a disznókat, költségeink két-háromszorosára fognak növekedni. Így viszont már nem éri meg, abbahagyom a sertéstenyésztést. De tudom, mások is így vannak ezzel.
A megkérdezett soproni vendéglátóhelyeknél, közétkeztetési intézményeknél nagy a bizonytalanság, miként tegyenek eleget az előírásnak. Csak abban értenek egyet a megkérdezettek, hogy a moslék elszállíttatása és megsemmisítése pénzbe fog kerülni. Ez annyit jelent, hogy a közétkeztetés és a vendéglátás árai jövőre érezhetően emelkedhetnek.
Az egyetemi konyhán naponta közel négyszáz adag ételt főznek. – Eddig nem volt gond az ételmaradékkal, egy sertéstartó vállalkozó naponta vitte el – mondja a konyhát üzemeltető cég ügyvezetője, Maráz István. – Ha a nyakunkon marad a felesleg, felvetődik a kérdés: kapunk-e támogatást a hulladékok elszállíttatására, megsemmisítésére? Különben a költségek egy részét valószínűleg az előfizetőre kell majd hárítani...

Az ételmaradékok sorsa januártól megváltozik.
Fél év türelem

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat soproni városi tiszti főorvosa, dr. Amberger Erzsébet elmondta: a közétkeztetési, illetve éttermi konyhák élelmezés-egészségügyi minőségbiztosítási rendszerének kialakítását az érintettek szakkönyv útmutatásai alapján is megoldhatják, a szabályok betartása pedig – amennyiben eddig is a megfelelő előírások alapján végezték a munkát – nem jár nagy költségeket igénylő konyhai átalakításokkal. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal instrukciója alapján januártól kezdődnek az ellenőrzések, féléves türelmi idő biztosításával.


 „ Egyelőre azzal sem vagyunk tisztában, szemétnek vagy veszélyes hulladéknak minősül-e. Azt sem tudjuk, melyik cég lesz az, amely ezek ártalmatlanításával foglalkozik."

 

 

Kapcsolódó cikk >>
Disznóvágás csak kábítással

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt James Coburn

Életének 74. évében hétfő délután Beverly Hills-i otthonában elhunyt James Coburn Oscar-díjas… Tovább olvasom