Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Az unión belül a többnyelvűség a cél

Felszólította az Európai Unió tagállamait kedden az Európai Bizottság, hogy tegyenek meg mindent a nyelvtanítás, nyelvtanulás és a nyelvek tényleges használata érdekében.
A brüsszeli testület bejelentette azt is, hogy új, a nyelv témájának szentelt - mind a 20 hivatalos nyelven letölthető - internetes portált nyit az uniós intézmények közös címén (http://europa.eu.int/languages).

Ján Figel oktatásért, képzésért, kultúráért és többnyelvűségért felelős biztos az alkalomból tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a unió nyelvi sokfélesége az európai identitás központi eleme.

Egy nemrégiben készült átfogó felmérés szerint az EU polgárainak fele nyilatkozott úgy, hogy anyanyelve mellett egy másik nyelven is el tud beszélgetni. A bizottság közleménye szerint a nyelvtudás minden európai polgár számára kívánatos, a mindennapi életben való boldoguláshoz nélkülözhetetlen készség. A testület hangsúlyozta a nyelvi készségek jelentőségét a munkavállalói mobilitás és az EU gazdasági versenyképessége szempontjából is, és bejelentette: jövőre tanulmányt tesz közzé arról, milyen hatással van a nyelvi készségek hiánya az uniós gazdaságra.

A közlemény ismertette azokat a kezdeményezéseket is, melyek révén az Európai Bizottság hozzájárul a nyelvi készségek továbbfejlesztéséhez és a nyelvi sokféleség ösztönzéséhez. A Socrates- és a Leonardo da Vinci-program keretében Brüsszel például évi 30 millió eurót költ olyan célokra, mint az oktatás, a diákok és tanárok mobilitása és az iskolai osztályok csereprogramjai.

A tagállamoktól a bizottság a többnyelvűséget elősegítő nemzeti cselekvési terv kidolgozását, a nyelvtanárképzés további javítását, a korai nyelvtanulás területén megfelelő kínálat biztosítását, valamint több tantárgy idegen nyelven történő oktatását javasolja. Egy, a többnyelvűséggel foglalkozó, független szakértőkből álló magas szintű munkacsoport felállítását is javasolták annak elemzésére, hogy milyen előrelépés történik a tagállamokban, illetve hogy újszerű ötletekkel, segítséggel és tanáccsal szolgáljon új kezdeményezések terén.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

McConaughey a legszexisebb

A People magazin idén is elkészítette a világ legszexisebb embereit felsorakoztató összeállítást. Tovább olvasom