Kisalföld logö

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 2°C | 14°C Még több cikk.

Az unió segítségét kérte a fehérorosz ellenzék vezetője

További támogatást kért az Európai Uniótól szerda hajnalban ismertté vált nyilatkozatában Alekszandr Milinkevics, a fehérorosz ellenzék vezetője. Az EU nem szakítja meg a párbeszédet a fehérorosz kormányzattal, nem zárta ki ugyanakkor "célzott szankciók" bevezetését.
A Lukasenko-rezsimet durva választási csalással vádoló és új választásokat követelő ellenzéki politikus német újságírókon keresztül az uniónak küldött üzenetében újabb szankciókat sürgetett a fehérorosz hatalommal szemben. A legnagyobb ellenzéki tömörülésnek számító "egyesült demokratikus erők" vezetője, aki Lukasenko mögött a vasárnapi elnökválasztáson a legtöbb szavazatot szerezte, egyebek között indítványozta, hogy az EU bővítse azon hivatalos fehérorosz személyek listáját, akikre kiterjed a tagországokba történő beutazási tilalom.

Milinkevics szerint ezt a tilalmat ki kell terjeszteni mindazon személyekre, akik bűnrészesek voltak az elkövetett választási csalásokban. Az ellenzéki politikus azt állította, hogy rendelkeznek ezen személyek listájával.

Az EU 1997-ben beutazási tilalmat léptetett éltbe Lukasenko elnökkel és legközelebbi támogatóival szemben. Milinkevics most mindenekelőtt ennek a listának a kibővítését sürgette, noha - mint utalt rá - tudatában van annak, hogy nem könnyű a döntési folyamat az unión belül.

Az Európai Unió - akárcsak az Egyesült Államok vagy több nemzetközi szervezet - antidemokratikusnak nevezte a vasárnapi fehérorosz elnökválasztást, s egyetértett azzal az ellenzéki követeléssel, hogy új választásokat kell tartani a korábbi szovjet köztársaságban. Arról azonban a tagállamok külügyminiszterei nem jutottak egyetértésre, hogy megtagadják e a minszki rezsim elismerését.

Az unió álláspontját megfogalmazó Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter azt hangoztatta, hogy az EU nem szakítja meg a párbeszédet a fehérorosz kormányzattal, nem zárta ki ugyanakkor "célzott szankciók" bevezetését a rezsim vezetőivel szemben.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkahelyek az iváni romáknak

Az eredeti húsz fővel ellentétben tizenöt iváni roma vette fel a munkát a Tanulmányi Erdőgazdaság… Tovább olvasom