Kisalföld logö

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -9°C | 1°C Még több cikk.

Az unió polgárai önálló külpolitikát akarnak

Tíz európai közül több mint nyolc vélekedik úgy, hogy nemzetközi válság esetén az „Európai Unió tagállamainak közös álláspontot kellene kialakítaniuk", és nem külön-külön reagálniuk – derül ki a TNS Opinion & Social közvélemény-kutató Eurobarométer felméréséből.
Az Európai Bizottság számára készített, az EU 25 tagállamában több mint 30 ezer fő megkérdezésével készült Eurobarometer tanulmány azt mutatja, hogy a polgárok az egyre inkább élesedő nemzetközi környezetben Európa-szerte egységesebb fellépést sürgetnek globális kérdésekben.

A megkérdezettek túlnyomó többsége, 83 százaléka azt szeretné, hogy Európa saját, az Egyesült Államoktól független külpolitikát folytasson. Két évvel ezelőtt ez a tábor még 73 százalékos volt. A kutatás arra is rávilágít, hogy a megkérdezettek legnagyobb arányban, 83 százalékban azt az elképzelést támogatták, hogy egy esetleges nemzetközi válság esetén a tagállamok közös álláspontot fogadjanak el.

A magyarok teljesen az EU-szintnek megfelelő számban, 82 százalékban támogatják a nemzetközi válságra vonatkozó közös álláspont kialakítását. Az USA-tól független külpolitika kialakítását hazánk lakossága az uniós polgároknál jobban, 84 százalékban támogatja. Magyarországon, ugyancsak az EU-s szintet meghaladva, a válaszadók 85 százaléka biztatja arra az Európai Uniót, hogy akkor is garantálja az emberi jogokat, ha az adott kérdésben néhány más államnak ellentétes véleménye van.

Valamennyire megnőtt azok aránya, akik szerint az uniónak saját külügyminiszterre van szüksége, aki Európa szóvivőjeként léphetne fel. Ez a vélemény a legutóbbi kutatási hullám során 67 százalékot, azaz kétharmados arányt ért el, szemben a 2003 őszén mért 63 százalékkal. A magyarok ezt a kérdést kevésbé tartják fontosnak, de azért a jelentős többség, azaz 62 százalék szeretne egy közös külügyminisztert az Európai Uniónak.

A megkérdezettek jelentős hányada, 68 százalék érzi úgy, hogy az Európai Uniónak nemzetközi válság esetére rendelkeznie kellene gyors reagálású katonai erőkkel, bár ezt az elképzelést némileg kevesebben támogatják, mint 2004 őszén. Hasonló azok aránya Európában (69 százalék), akik szerint az Európai Uniónak saját mandátummal kellene rendelkeznie az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

A magyarok 67 százaléka ért egyet egy olyan gyors reagálású hadtest felállításával, amelyet nemzetközi válság esetén szinte azonnal a helyszínre lehet küldeni. Az Európai Unió ENSZ-béli külön tagságának kérdésében – az EU-átlaggal azonos mértékben – a magyarok is azt szeretnék, hogy az uniónak külön mandátuma legyen a nemzeti szövetségben.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

CD-ajánló - Szabó Gyula, a nagy mesemondó

Csak dicsérni lehet a kecskeméti Zeneker Kft. gondozásában megjelent A nagy mesemondó című albumot,… Tovább olvasom