Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Az unió is vizsgálódik a titkos CIA-börtönök ügyében

Foglyok nélkül ugyan, de előkerült az a titokzatos, korábbi hírek szerint terrorizmussal gyanúsított személyeket szállító repülőgép, amelyről a napokban egy dán miniszter beszélt, de budapesti megállójáról magyar illetékesek sem tudtak. A Human Rights Watch emberi jogi szervezet szerint Lengyelországban és Romániában lehet ilyen fekete telep.
Mára kiderült, hogy a jármű október 3-án landolt Ferihegyen, majd másnap folytatta útját Közel-Kelet felé, miután öttagú személyzete egy budapesti szállodában töltötte az éjszakát. A magyarországi megálló szabályos volt, a gépet a határőrök átvizsgálták. Ugyanezt a járművet, amelyet sokan a CIA rabszállító eszközének tartanak, lefényképezték Prágában, Máltán és Portugáliában is. A terrorizmussal gyanúsított foglyok szállításával és az őket őrző titkos kelet-európai rabtelepekkel kapcsolatos állításait a számos cáfolat ellenére is fenntartja az ügyet kirobbantó Washington Post. A Human Rights Watch emberi jogi szervezet szerint Lengyelországban és Romániában lehet ilyen fekete telep. A többi hírbe hozott ország cáfol.

Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő az esettel kapcsolatban azt mondta, hogy nem kapott semmilyen kérést börtönök létesítésére az Egyesült Államoktól, s ha kapott volna is, elutasította volna. Csehország beismerte az amerikai felkérés tényét, amelyet nem teljesítettek. László Boglár kormányszóvivő közölte: a dán illetékes tévedett, ha arra célzott, hogy foglyokat hozott az általa említett vagy más repülőgép Magyarországra. A dán szóvivő úgy kommentálta az esetet, hogy ők nem foglalkoztak a gép utasaival, csak kifogásolták, hogy a jármű kérésük ellenére áthaladt a dán légtéren.

Az ügyben hatáskörrel nem rendelkező EU nem hivatalosan tájékozódik, hogy van-e valamelyik tagállamában vagy tagjelöltjénél titkos börtön. A Washington Post közben vezércikkben bírálta az amerikai kormányt, hogy a fekete telepekkel nehéz helyzetbe hozza a kelet-európai új demokráciákat és árthat a terrorizmus elleni nemzetközi összefogásnak is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önként vagy kényszerítve

A szegedi egyetemista lány rezsijét fedezi azzal, hogy testét áruba bocsátja. A legtöbb prostituált… Tovább olvasom