Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Az unió bővítésének menetrendjéről tárgyalnak

Az EU bővítésének menetrendjéről is tárgyalnak az uniós tagországok vezető politikusai a csütörtökön kezdődő kétnapos csúcsértekezleten.
Az Európai Unió csütörtök este kezdődő csúcsértekezletén üdvözölheti Gyurcsány Ferenc kormányfő a miniszteri szinten meghozott döntést arról, hogy a jövő év utolsó napjától fokozatosan bővítik a határellenőrzések nélküli közlekedést biztosító schengeni övezetet. Korábban úgy tűnt, hogy ez az intézkedés nagyobb halasztást szenved.

A csúcs résztvevői nyugtázzák továbbá Románia és Bulgária jövő év eleji csatlakozását. A péntek délben befejeződő találkozó kötetlen részét a következő bővítésekre vonatkozó elképzelések körvonalazásával töltik. Horvátország felvétele még ebben az évtizedben várható, míg Törökországé akár a következő utánra is tolódhat. Macedónia csatlakozása ez idő szerint a jövő évtizedre tippelhető néhány más nyugat-balkáni országéval együtt.

A csúcstalálkozó egyetlen munkaülésének témája a bel- és igazságügyi együttműködés, azon belül is a vétójog érvényesítési területének esetleges szűkítése, valamint a bevándorlás kérdése. Sajtóértesülés szerint a tagállamok elfogadnak egy tervet, amelynek alapján az energiabiztonsággal kapcsolatos bizalmas információkat osztanak majd meg egymással.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztrájkoló vasutasok

Beszüntetik a munkát az olasz vasutasok Messina térségében december 15-én 9 órától 17 óráig. Ez idő… Tovább olvasom