Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Az ülnökök a bírót

le is szavazhatják

Országosan 4800, megyénkben több mint 200 ülnököt választanak áprilisban a megyei, települési és kisebbségi önkormányzatok. A bírói tanácsban részt vevő „civil ítélkezőknek” a bíróéval azonos súlyú szava van a törvény szerint. A gyakorlatban persze igen ritka, hogy a tanács négyévente választott tagjai az elnök ellen szavazzanak.
Ma már jóval kevesebb ülnökre van szükség, amióta a polgári ügyekben – a munkaügyi pereket kivéve – nem vesznek részt civilek. Dr. Habony János, a megyei bíróság büntetőkollégiumának vezetője elmondta: a megyei és a három városi bíróság 120, a munkaügyi bíróság 50, a katonai bíróság pedig szintén 50 ülnököt alkalmaz. Nekik a bíróval azonos szavazati joguk van, de a tanácskozás során szavazásra csak ellenvélemény esetén kerül sor, ami nagyon ritka. Az érintettek többsége nyugdíjas, kivéve a katonai bíróság esetében, ott ugyanis aktív egyenruhásokra van szükség. Ennek az ügyszaknak külön érdekessége, hogy az ülnökök nem lehetnek alacsonyabb rendfokozatúak a vádlottnál. Emiatt Somogy megyében például új ülnökválasztást kellett kiírni, mivel a vádlott tábornok volt, s így a tanácsban is tábornokra volt szükség.

Anyai ösztönök, megérzések

Szalai Miklósné huszonöt éve dolgozik ülnökként, főállásban munkaügyi előadó volt.
– Az élettapasztalatunkat kell belevinni az ítéletbe, nekem például, mint hajdan gyakorló anyukának fontos lehet az álláspontom, amikor fiatalkorúról van szó – véli Szalai Miklósné. Az ülnök elmesélte: a nyolcvanas évek elején halálos balesetet okozott egy férfi, akit a szemtanúk csak száz méterről láttak. A gépkocsi tulajdonosát megtalálták, de a tanúk bizonytalansága és Szalainé saját megérzése azt súgta, hogy nem a kocsi tulajdonosa a bqnös. Végül, szinte példátlan módon az ügyész javasolta, hogy bizonyíték hiá-

nyában mentsék fel a férfit. Igaz, az elkövető nem lett meg, de a Szalainé által idézett mondás szerint „inkább száz bqnös fusson, mint hogy egy ártatlan üljön”.

Ítélet a háttérből

Horváth István tíz éve ülnök és a győri Bercsényi-gimnázium volt tanáraként rendszeresen vett részt a fiatalkorúak elleni eljárásokban. Elmondta: több bíró eleve kikéri az ülnök véleményét, mielőtt a sajátját megfogalmazná. Így volt ez annál a balesetnél is, amikor a Rába-gyár főbejáratánál egy ittas férfi egy édesanya és lánya halálát okozta, majd elmenekült a helyszínről. A tárgyalási szünetben a bíró ismertette a jogszabályt, s az ülnökök javaslatát kérte. Így kapott négy év, hat hónapot a vádlott, tehát végül a háttérben tanácskozó ülnök „ítélete” alapján.

Tanulságos eset csattanóval

Ami a szavazati jogot illeti, dr. Nagy Zoltán, a Győri Ítélőtábla büntetőkollégium-vezetője egy rosszul végződött esetről mesélt. A hetvenes évek elején, járásbíró korában ellene szavazott a két ülnök, mivel nem látták bizonyítottnak az üzemi lopással vádolt illető bqnösségét. Ő annak rendje szerint kihirdette a felmentő ítéletet, de mind szóban, mind írásban megfogalmazta különvéleményét. A megyei bíróság végül neki adott igazat és hatályon kívül helyezte az elsőfokú döntést. Az eset csattanója, hogy a két ülnök elfelejtett beszámolni személyes elfogultságáról, mivel korábban mind a ketten a vádlott kollégái voltak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötven év az európai egység útján

Hat ország piacának laza kapcsolatrendszeréből fél évszázad alatt huszonhét országot a legtöbb téren… Tovább olvasom