Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

''Az újszülöttre gondolva döntöttem''

Az ötszörös Európa-bajnok szegedi középtávfutó, Szentgyörgyi Katalin néhány héttel ezelőtt Budapesten, saját lakásában szülte meg kisfiát. Erre bizonyára sokan felkapják fejüket, hiszen az otthon szülés már korábban is nagy port kavart a magyar orvostársadalomban. Az egykori kitűnő atlétanő terhessége előtt soha nem gondolkodott azon, hogy hol hozza világra gyermekét.
Otthonában Katalin és kisfia, Szabó-Szentgyörgyi Péter
– Az első hónapok után kezdett igazán foglalkoztatni, hogy mi is fog történni a gyermekemmel és a testemmel. Nagyon nem volt szimpatikus, amit olvastam és láttam a kórházakban. Azt éreztem, hogy az ott tapasztaltakat nagyon nem szeretném. Végül is elmentem egy olyan fórumra, ahol szó volt otthon szülésről is – kezdte a beszélgetést Szentgyörgyi Katalin.

– Első hallásra az ember általában fogékony minden újra. Azonnal elhatározta, hogy márpedig otthon szüli meg gyermekét?
– Egyáltalán nem így volt. Először bennem is azonnal felmerült, mint gondolom a legtöbb emberben, hogy veszélyes, felelőtlenség, és veszélyeztetem a gyerekemet. Gyűjtöttem az információkat, és beiratkoztam Geréb Ágnes tanfolyamára. Néhány nap után nem volt kétségem, hogy ezt szeretném, és nekünk, mármint a kicsinek, a férjemnek és nekem a családi fészekben lesz a legjobb a szülés.

– Geréb Ágnes szülész-nőgyógyászt, az otthon szülés mozgalom élharcosát egy halállal végződött eset miatt vád alá is helyezték. Ez sem rémítette meg?

– Sajnos ilyen a kórházban is előfordul. Természetesen begyűjtöttem én is különböző statisztikákat a kórházi és az otthon szülésekről. Azok közül, akik vállalták az otthon szülést tíz százalék végződött kórházi szüléssel. Egy sem volt sürgősségi eset, hanem lelki okai voltak. Lehet, hogy a sportolói múltamból adódik, de maximálisan bíztam a testemben, hogy tudni fogja, mit kell csinálnia.

A nagyszülők meglepődtek

Kati nem árulta el szüleinek, hogy otthonszülésre készül, mert tudta, hogy hatásosan le akarnák beszélni.
– Meglepődtem, hogy a lányom ennyire bátor. Nem örültem, amikor megtudtam, hogy Kati otthoni szülést vállalt – mondta Szentgyörgyi Pál szegedi alpolgármester. – Viszont a lányom mindig is előrelátó, alapos, gondos és minden kockázatot felmérő volt. Élsportolóként is mindent előre pontosan kiszámolt és eltervezett. Petike hajnalban jött a napvilágra és a reggeli órákban már nyoma sem volt a szülésnek a lakásban. A fotók is egy nyugodt, kiegyensúlyozott mamát és babát mutatnak.

– Mennyien voltak a tanfolyamon?
– Rengetegen. A nőkben egyre nagyobb az igény, hogy háborítatlanul szülhessenek, ahogy nekik jó, ahogy a testük ritmusa diktálja, és nem ahogy a kórházi besorolás megkívánja. Nekem is volt orvosom, kórházat is választottam, a vizsgálatokra is rendesen eljártam. Amikor egy vizsgálat alkalmával betettek egy olyan szobába, ahol komoly fájdalmakkal vajúdott egy nő, szinte kiborultam. Sem őt, sem engem nem kérdeztek meg, mit szólunk hozzá. Szégyelltem magam, hogy az az asszony élete egyik nagy pillanatára készül, és iszonyú fájdalmai közepette a gyermekem szívhangját hallgatja. Az intimitás hiányának a csúcsa volt.

– Az otthon szülést ellenző szakemberek többek között azzal érvelnek, hogy a nők nem tehetik ki kockázatos helyzeteknek a leendő gyermeküket és önmagukat. A szülésnél komplikációk, veszélyes szituációk adódhatnak. A házukban milyen orvosi stáb vette körül?

– A mai otthon szüléseket nem szabad összehasonlítani a régiekkel, amikor jóval több volt a halálozás a születéseknél. A bábák az első fájás után komoly orvosi felszerelésekkel érkeztek. A lakásban mindenhova elkísértek, és minden rezdülésünket figyelték. A vajúdás alatt végig nyugodt voltam, a férjem is mellettem volt, persze a fájdalmakat el kellett viselnem. Amikor elindult a szülés, azt éreztem, nagyon rossz lenne, ha a kórházba kellene mennem. Akkor tudatosult igazán, hogy jól döntöttem. Akik otthon szülnek, lélekben és tudásban komolyan felkészültek. Akik bemennek a kórházba, valamilyen szinten kiadják a felelősséget a kezükből. Sokan azt sem tudják, mi fog történni, hiszen a doktor úr úgyis tudja.

– Azzal, hogy otthon szült miben változott meg a családi rend? A férje hogyan viselte a szülést?

– Géza is erre készült a kilenc hónap alatt. Teljes egyetértésben hoztuk meg a döntést. Semmi különös helyzetet nem tudok említeni. Végig segített, ezt tényleg csak ilyen harmóniában lehet elképzelni.

 
A szakorvosok ellenzik

A hazai Szülészeti és Nőgyógyászati Szakkolégium állásfoglalása szerint egy szülőnő nem teheti ki kockázatos helyzeteknek a leendő gyermekét, sem önmagát. Életveszélyes szituációk léphetnek fel és igencsak kétséges, hogy a bajba kerültek időben jutnak-e kórházba.
Az otthonszülés csekély előnyeivel szemben áll a súlyos veszélyeket rejtő kockázat. Azokat a vélt vagy valós előnyöket, amiket az otthonszülés nyújt, az intézeti szüléseknél lenne célszerű bevezetni, hasznosítani. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 10.04.

Tovább olvasom