Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Az újév első negyedévében elkezdődhet a paksi atomerőmű bővítésének engedélyezése

Nagy erőkkel folyik a Paksi Atomerőmű bővítésének előkészítése; a projekt hét munkacsoportjában több mint száz ember dolgozik; az engedélyezési eljárás 2010 első negyedévében elkezdődhet.

A Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. vezérigazgatója, Mártha Imre elmondta az MTI-nek, hogy nagy erőkkel dolgoznak az atomerőmű bővítésén. Az e célra létrehozott Lévai Projekt keretében több mint 100 ember foglalkozik ezzel.

A tervek szerint szakmai, vagy pénzügyi befektetőt vonnak be, de a törvényi szabályozásnak megfelelően csak kisebbségi részesedéssel. Mivel a finanszírozás hosszabb távra, 8-10 évre is elhúzódik, ez egy erős tőkéstárssal az MVM számára nem jelent problémát.

Az MVM vezérigazgatója szerint az új blokk, vagy blokkok létesítése nem igényel állami forrást. Süli János, a Paksi Atomerőmű (PA) Zrt. vezérigazgatója elmondta az MTI-nek, hogy várhatóan január első napjaiban elfogadják a finanszírozási modellt.

A világban sokféle megoldás ismert, az új paksi blokkok építésénél alapvetően szakmai befektetőkre számítanak. Szóba jöhet a potenciális szállító, azaz a beruházás leendő kivitelezője is - tette hozzá. A PA Zrt. vezérigazgatója arról is beszámolt, hogy az ünnep előtti napokban is folyamatosan konzultáltak a hatóságokkal.

Az újév első negyedében valóban elkezdődik az engedélyezési eljárás. Ez a folyamat hosszú időt, négy-öt évet vesz igénybe. Vannak egymásra épülő, illetve párhuzamosan is végezhető engedélyezési folyamatok.

Az első és leghosszabb időt igénylő a környezetvédelmi engedélyezés. Emellett be kell szerezni építési, vízjogi engedélyt és szükség lesz a Magyar Energia Hivatal valamint az Országos Atomenergia Hivatal engedélyére is.

Az engedélyezési folyamat része a lakossági tájékoztatás, a konzultáció. Közmeghallgatásokat tartanak Magyarország mellett több szomszédos országban is. Amennyiben 2014-2015-re meglesznek az engedélyek, az első blokk 2020-ban, a következő pedig 2025-ben elkezdheti a termelést. Az új blokkok tervezett élettartama 60 év - mondta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresik a Dél-Alföld legidősebb fáit

A Dél-Alföld legidősebb és legnagyobb fáit keresi a szegedi székhelyű Csemete Természet- és… Tovább olvasom