Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Az új út minőségét az építtetőnek ellenőriznie kell

Az új út építésének, illetve a meglévő út karbantartásának, felújításának a minőségét az építtető köteles ellenőrizni, a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter erről szóló rendelete a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg, és ez év április 22-től lesz hatályos.

Az ellenőrzést a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és az általa megbízott, a Nemzeti Akkreditáló Testület által - a jogszabályban foglaltaknak megfelelően - akkreditált szervezet végzi majd el.

Az ellenőrzést helyszíni mérésekkel, illetve a választott technológiák véleményezésével kell elvégezni.

Az ellenőrző szervezet az építési munkákon a kivitelezés folyamán - és az elkészült munkán is - az ellenőrzési tervében meghatározott számú szúrópróbaszerű ellenőrzést hajt végre, amelyet a kivitelezőnek biztosítani kell - olvasható a rendeletben. Az ellenőrzés költsége része a beruházásnak.

Amennyiben a kivitelező vitatja az ellenőr megállapításait, akkor újra el kell végezni az ellenőrzést. Ha még mindig nem értenek egyet, akkor külső ellenőrző szervezet bevonásával kell az új vizsgálatot lefolytatni.

Az ellenőrzésről jegyzőkönyv készül. A belefoglalt eredménytől függően az építtető - indokolt esetben - köteles a szerződésben vagy a jogszabályokban meghatározott intézkedéseket megtenni.

Olvasóink írták

 • 8. janika 2010. április 08. 19:31
  „Ja, hogy a megrendelőnek is érteni kellene a rábizott feladatokra egy banánköztársaságban? Mióta nem elég politikus mód a nyálát verni?”
 • 7. fióka 2010. április 08. 13:18
  „4. egysoproni_ 2010.04.08. 11:55 --->na akkor a munkát mégsem úgy csinálják meg ahogy kell,ha te vállakozóként eladnál egy butort pl.1millárt mert mondjuk rózsafából kéri a vevő esetlegessen az állam helyette te legyártod pl.tölgyfából ugyanazt az sem ugyanaz holott teljessen egyformán néznek ki és itt a bibi kiszámolnak egy fix összeget négyzetméterre amit a mi adónkból fizetnek és amiért a vállalkozó horibilis pénzeket vesz fel helyette megcsinálja szar mocsok minőségen aluli alapanyagból a haszon meg szépen elosztódik és mivel szar az alapanyag a biztos bevétel meglessz jövőre is mert akkor majd ismét belelapátolnak pár lapát szart és kezdődik a körforgás a pénz magánkézbe töreténő vándorolása.Ja és országos szinten milliárdokról beszélünk.”
 • 6. Mankapunka 2010. április 08. 12:58
  „5.
  ezért írtam,mert kb ennyi értelme lesz az egésznek.

  Én tudod,milyen munkát végeznék szívesen:

  Az utcai rendőröket ellenőrízni,hogy mindent szabályosan csinálnak-e.

  Egyből megtudnák,milyen szar,mikor téged les egy "felsőbbrendű" ember.”
 • 5. www0325 2010. április 08. 12:04
  „2-hez
  Hát pont ez a lényeg ! Létrehoznak egy bizottságot, 4-5 fő, hogy ellenőrizzék le. Utána még kettő bizottságot, hogy az ellenőröket ellenőrizzék. Na most itt jönnek a költségek. Egyeztetések, tárgyalások, fontos munka ám ez. Nem úgy van ám csak. HÁT EZÉRT DRÁGA A SZAR MUNKA! Béláim!”
 • 4. egysoproni_ 2010. április 08. 11:55
  „1. fióka!
  A munkát úgy sinálják meg ahogy kell. Az viszont más kérdés, hogy az építtető egy gyengébb minőségű aszfaltot rendel meg! Az aszfaltból is van jobb és van gyengébb minőség. A megrdenelő adja a pénzt és abból amit ki lehet hozni azt dolgozzák be. Nem feltétlenűl a munkásokkal van a baj..”
 • 3. bn 2010. április 08. 11:21
  „Ennek 20 éve így kellene lennie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 2. Mankapunka 2010. április 08. 10:44
  „És kifogja ellenőrizni,hogy leellenőrízték az út minősgégt????”
 • 1. fióka 2010. április 08. 09:18
  „Ezelőtt 20 éve aszfaltozott utak ezerszer jobb állapotban vannak mint mint a mostani 1 éves aszfaltozások katasztrófa ,hogy dolgoznak ,hogy nyelik el az adófizetők pénzét tuti lecsukatnám az összes ilyen tróger céget akik felveszik a milliókat azt kátrányos kaviccsal belapátolják negyed áron a lóvét meg benyúlják.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feljelentették az ORFK vezetőjét is

Bencze József országos rendőrfőkapitányt is feljelentették azok a bejelentők, akik a Budapesti… Tovább olvasom