Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Az új támogatások hatására fejlődhet az idegennyelv-ismeret

A NYESZE bízik benne, hogy a most induló új támogatási rendszer eredményeként a magyar lakosság idegennyelv-ismerete fejlődésnek indul.
A Nyelviskolák Szakmai Egyesülete (NYESZE) bízik benne, hogy a most induló új támogatási rendszer eredményeként a magyar lakosság idegennyelv-ismerete fejlődésnek indul, és Magyarország sereghajtóból éllovassá válhat a nyelvtudás területén is - közölte Salusinszky András, a NYESZE elnöke az MTI-vel.

Az elnök kiemelte: a nyelvtanuláshoz megfelelő anyagi erőforrásokra is szükség van, a gazdasági válság következtében azonban az elmúlt időszakban a lakosság mellett a vállalatok, intézmények is kevesebbet tudtak erre a célra fordítani.

gyanakkor most ismét lehetőség nyílik a nyelvtanulásra: a közeljövőben induló uniós támogatásokból megvalósuló TÁMOP-projektek egyike a vállalatoknak nyújt lehetőséget arra, hogy munkahelyi képzések megvalósításához szükséges forrásokra pályázzanak, míg egy másik projekt keretében mintegy 100 ezer magánszemély pályázhat 90 órás nyelvi képzésekre.

Salusinszky András utalt arra, hogy a KSH felmérése szerint oktatásra az átlagmagyar - saját bevallása szerint - egy korsó olcsóbb sör árát fordítja havonta.

Megjegyezte azt is: közismert, hogy a magyar lakosság meglehetősen rosszul áll idegennyelv-ismeret tekintetében, és Magyarország a közép-kelet európai régión belül is sereghajtónak számít. Miközben a Magyarországon megjelenő álláshirdetések több mint 60 százalékában alkalmazási feltételként jelenik meg legalább egy idegen nyelv minimum tárgyalóképes szintű ismerete, a felnőttek 20 százaléka állítja magáról, hogy beszél valamilyen idegen nyelven, a 25 és 64 év közöttiek 15 százaléka nyilatkozik úgy, hogy beszél angolul - feleannyian, mint Szlovákiában vagy Csehországban, és harmadannyian, mint Horvátországban.

Egyértelműen kimutatható, hogy a nyelvtudás a külkereskedelem egyik alapvető mozgató rugója, és egyetemi kutatások szerint régiónkban az angol nyelv ismerete átlagosan 74 százalékkal növeli az egyes országok külkereskedelmi forgalmát - fűzte hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szili: a megszorítások súlyosbítják az ország gazdasági-társadalmi betegségét

Szili Katalin, a Szociális Unió elnöke úgy gondolja, a kormány újabb megszorításai nem kezelik,… Tovább olvasom