Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 24°C Még több cikk.

Az Új Szó Orbán Viktor pozsonyi látogatásáról

Állampolgársági tánc címmel közöl kommentárt Orbán Viktor pénteki pozsonyi tárgyalásairól az Új Szó című szlovákiai magyar napilap hétfőn.
Az újság szerint Orbán Viktor pozsonyi látogatása óta újabb csavart kapott a kedvezményes magyarhonosítás ügye. Amikor hetekkel ezelőtt úgy tűnt, februárban végleg lecsenghet a sztori, miután a szlovák parlament lemetszi a Fico-féle ellentörvény vadhajtásait, majd mindenki csinál, amit akar – állampolgárságot kér vagy nem – , pénteken "a szlovák fél gondoskodott róla, pár hónapig még téma legyen az, amiben messze nincs annyi, hogy ennyire meghatározza a két ország közötti kapcsolatokat".

Mózes Szabolcs, a szerző emlékeztet: a szlovák kormányfő szerint államközi szerződést kellene kötnie a két országnak egymás állampolgárságának elismerése ügyében. "Iveta Radicovának a szlovák ellentörvény módosítása előtt elő kellett vennie vaslady-kosztümét, pláne, miután a koalíció parlamenti szavazótáborát gazdagító naiv Egyszerű Emberek (a Szabadság és Szolidaritás frakción belüli négytagú csoport - szerk.) megkérdőjelezték a nagy nehezen megszületett kormánypárti kompromisszumot" - mutat rá a szerző.

"Orbán Viktor pedig – mint ahogy egy profi focista teszi 1:0-ás vezetésnél a 90. percben –, egyből a nézőtérre lőtte a labdát. Tárgyalhat róla az illetékes vegyes bizottság – mondta megengedően, miközben az idézett testületek munkáját csak félszemmel követők számára is nyilvánvaló, ez egyenlő a téma jegelésével. Valós politikai akarat híján a vegyes gittegyletek csak arra jók, hogy ne érhesse szó a ház elejét: az egyezségben nem érdekelt fél így színlelheti a megegyezés szándékát. Ez a fél pedig ebben az esetben Orbán Viktor" - írja a lap.

"Egy kormánypolitikus sem szereti, ha egy hazai törvényének végrehajtását egy nemzetközi szerződéshez kell igazítania. Emellett egy ilyen szerződés a magyar kormányfő nehéz munkával épített imidzsének sérülését vonná maga után: ő, aki a multicégek és Brüsszel előtt sem hátrál meg, egy nemzetpolitikailag érzékeny ügyben egy kis ország miniszterelnökével egyezkedjen?" - jegyzi meg a szerző.

Leszögezi: a téma alapvetően nem ér annyit, amennyi lihegés mindkét oldalról körülveszi.

"Egyrészt Szlovákiát nem az a néhány ezer szlovákiai magyar fogja tönkretenni, aki magyar állampolgárságot kér. Ha Ficóék annak idején nem kezdenek csaholásba a magyar törvény kapcsán, ma talán annyira izgatná a szlovák politikusokat a kérdés, mint a szerbeket vagy az ukránokat. Másrészt ez a szimbolikus lépés nem oldja meg a kisebbségi magyarság legalapvetőbb problémáit: nem torpan meg emiatt az erőteljes asszimiláció, és nem áll le a déli régiók leszakadása sem. Szép, hogy a magyar politikai elit 2004. december 5-ét jóváteendő, megadta a magyar állampolgárság megszerzésének lehetőségét, ám jobb, ha helyén kezeli a kérdést, s tudatosítja, hogy a határon túliak megmaradásához teljesen más jellegű lépések kellenek" - zárja kommentárját Mózes Szabolcs.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2011. január 31. 10:13
    „No most vett olcsó szenet vagy nem vett? Vagy ott egye meg a fene a magyar lakósságot a méregdrága külföldi szén miatt. Fagyjanak meg továbbra is? Miért is záratták be a magyar szénbányákat? nehogy a fiuk a szénbányákban dolgozzanak, amikor elücsöröghetnek FIDESZ irodákban is?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MSZP a közigazgatás átalakítását sürgeti

Az MSZP szerint akkor lehetne ésszerűen és közmegelégedésre átalakítani a közigazgatás rendszerét -… Tovább olvasom