Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Az ügynöklisták nyilvánossága ellen érvelt Boross Péter

Az ügynöklisták nyilvánossága ellen emelt szót Boross Péter szombaton Budapesten. A volt miniszterelnök szerint a titkosszolgálatok évek óta a politikai adok-kapok áldozatai.

A Szabadelvű Médiaműhely Titkosszolgálatok a rendszerváltozásban elnevezésű rendezvényén Boross Péter - aki 1990 után államtitkárként, majd tárca nélküli miniszterként felügyelte a területet - úgy vélekedett: akkoriban az ellenzék vezető ereje, az SZDSZ a titkosszolgálatok "szétroncsolását, felszámolását" sürgette, amit szerinte részben a korábbi hatósági zaklatásuk szülte megtorlási szándék motiválhatott.

Korabeli céljairól azt mondta: meg akarta akadályozni a feloszlatási törekvéseket, ehhez pedig - az ellenzék lecsendesítése érdekében is - személycserék voltak szükségesek. Ugyanakkor a legfontosabb döntést, a III/III-as főcsoportfőnökség megszüntetését már a Németh-kormány meghozta - fogalmazott. Az ügynöklisták nyilvánosságáról szólva kifejtette: a személyiségi jogok védelme miatt csak az állambiztonsággal együttműködő közszereplők nevét lehetne ismertetni, a közszereplők köre azonban továbbra is tisztázatlan.

Ellenérvként hozta továbbá, hogy az ügynökök élettörténete, motivációi, tevékenysége között elképesztő különbségek voltak, amelyek érzékeltetésére a listák alkalmatlanok. A történtek fényében az, hogy az ügynöklisták nyilvánossága érdekében az utóbbi években bizottságok alakultak, és juttatták el jelentéseiket a kormánynak minden eredmény nélkül, csak "önpropagandaként" értékelhető - mondta a volt miniszterelnök, hozzátéve: véleménye szerint ezen a téren nem várható változás.

Boross Péter kijelentette: a titkosszolgálatok nem működhetnek sikeresen olyan bizonytalanság közepette, mint amilyet az előző kormányzati ciklusban a parlamenti szakbizottság tagjaként megtapasztalt. Mint mondta, a kiszivárogtatások és a felelőtlen politikai adok-kapok eredményeként "megrendültek azok a cövekek", amelyekre a szolgálatok tevékenysége épül, így ma "azt sem tudni, működnek-e egyáltalán".

Földi László egykori hírszerző ezredes a rendszerváltás időszakáról szólva azt mondta: Magyarországon "a munka folytathatósága érdekében aránylag sérülésmentesen" zajlott az átmenet a titkosszolgálatoknál, míg Csehországban - arra hivatkozva, hogy a kommunista állambiztonság tisztjei méltatlanok, hogy a demokratikus berendezkedés felett őrködjenek - lényegében felszámolták őket.

Az akkor a hírszerzésnél dolgozó Földi László arról is beszélt: a szolgálatok két-három évvel a rendszerváltás előtt már tudták, hogy politikai változás készül, de spekulációnak nevezte, hogy részt vettek volna az előkészítésében. Előadásban Földi László az ügynöklisták nyilvánossága ellen érvelt.

Mint mondta, a továbbiakban senki sem vállalná az együttműködést, ha attól kellene tartania, hogy neve évek múltán megjelenik a sajtóban. Kitért arra: a titkosszolgálatok világában nincsenek lezárt ügyek.

Azok a külföldi állampolgárok, akiket Magyarország beszervezett, hazaárulók, így sokkal többet kockáztatnak, mint hogy sérül a jó hírnevük - összegzett, hozzáfűzve, hogy "kapcsolati rendszerünket meg kell védeni".

Olvasóink írták

 • 7. janika 2010. november 22. 15:13
  „Hogy Allah,vagy Jehova növesztene fitymát a nyakára ennem az öreg "meir"-nek”
 • 6. stewe7109 2010. november 22. 14:09
  „Valaki rajtad is röhögne....”
 • 5. meir 2010. november 21. 13:18
  „Azon azert jot rohognek ha kiderulne hany most hudehangosjobbikos volt erintett az ugyben!!”
 • 4. janika 2010. november 21. 11:47
  „Akik meghaltak, majd boldoggá avatják Őket! A többi meg elnyeri a méltó büntetésüket! Hihetné az ember ép úgy mint az egymillió munkahelyet!”
 • 3. Goldmund 2010. november 20. 23:31
  „Én ezt másképp látom.
  1990-ben még érdekelt volna, ki volt ügynök. Szerintem ezt legkésőbb az elős kormány végéig (1994-ig) nyilvánosságra kellett volna hozni.
  Most viszont már nem érdekel! 20 év eltelt a rendszerváltás óta. Ha eddig nem voltak képesek kirakni a közéletből a ügynököket, most már csak a politikai ellenfelek kicsinyes játszadozása lenne.
  És mi van azokkal, akik már rég nyugdíjban vannak, vagy meg is haltak?”
 • 2. ádám+éva 2010. november 20. 19:21
  „Pedig addig nem lesz nyugodt senki, amíg nyilvánosságra nem kerülnek az eltitkolt aljasságok.Utána majd ki húzhatják magukat a gerincesek a gerinctelenek pedig szemlesütve elvonulhatnak.”
 • 1. Hedon 2010. november 20. 14:33
  „Persze hogy ellenzi hisz Ő maga is
  érintett.
  De Kóka Jánostól tudhatjuk:
  Ha le akarjuk csapolni a mocsarat
  nem a békákat fogjuk megkérdezni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a Pro Turismo Díjakat

Az idén hét szakember kapta meg a turizmus Oscarjának tartott Pro Turismo Díjat, amelyet Matolcsy… Tovább olvasom