Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

''Az ügyintézés nem tűr halasztást''

Májustól szinte megszűnt a rosszindulatú daganatos, illetve leukémiás gyermekek  utazásához nyújtott állami támogatás. Dr. Lanczendorfer Erzsébet (Fidesz) tegnap interpellált a témában.

Lanczendorfer Erzsébet lényegében az alábbiakat vetette fel: „A gyermekeket Budapesten (SOTE-gyermekklinika) kezelik. A kezdeti intenzív kezelési időszakban, 6–10 hónapig gyakorta, a második év végéig kéthetente jelennek meg a kis betegek. Az intenzív és fenntartó kezelés két éve alatt – az immunrendszer nagyfokú gyengesége miatt – a rosszindulatú daganatos és leukémiás gyermekek tömegközlekedési eszközön nem utazhatnak. (...) A kontrollokra csak személygépkocsival vagy mentővel utazhatnak. Következésképpen a május 1-jétől bevezetett utazási kedvezményeket ezek a beteg gyerekek és kísérőik nem tudják igénybe venni.

Az egészségbiztosítási pénztár viszont május 1-jétől a menetjegyárnak csak 10%-át téríti meg, mondván: 90%-os kedvezmény jár a helyközi tömegközlekedési eszközre – amit nekik használni tilos!

Mit jelen ez Győr–Budapest vonatkozásában? Az egészségbiztosítási pénztár oda-vissza útra 410 forintot fizet, ugyanakkor egy 1600 cmł-es autóval az APEH-tarifa szerint az utazási költség 9282 forint.
Ezt az anyagi terhet a beteg gyermeket nevelő családok már nem tudják vállalni, mert ezek a családok egykeresősek. (...)"

Horváth Ágnes egészségügyi miniszter megbízásából Kovács Attila államtitkár válaszolt az interpellációra, aki türelmet kért. A képviselő a választ nem fogadta el, mert indoklása szerint az ügyintézés haladékot nem tűrően sürgős ebben az ügyben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

350 új munkahely a mórahalmi gyümölcsfeldolgozóban

Térségi zöldség- és gyümölcsfeldolgozót és hűtőházat avattak az elmúlt napokban Mórahalmon. Az üzem… Tovább olvasom