Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Az ügyészségen a West Balkán-ügy iratai

Nyolc ember ellen élt vádemelési javaslattal a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Bűnügyi Főosztályának Életvédelmi Osztálya a West Balkán szórakozóhelyen január 15-én történt tragédiával kapcsolatban - közölte a rendőrség hétfőn a honlapján.

Az ügyben keletkezett iratokat a BRFK hétfőn adta át a Budapesti VI. és VII. kerületi Ügyészségnek.

A szórakozóhelyen hárman meghaltak; a jelentkezések és a felkutatások alapján további 14 ember nyolc napon belül gyógyuló, zúzódásos sérülést szenvedett. A bűncselekmény nyomozati szakaszában a nyomozók több házkutatást tartottak, ezek során különböző dokumentumokat, iratokat, szerződéseket foglaltak le - közölte a rendőrség.

"A szakszerű, minden részletre kiterjedő aprólékos felderítés során" a BRFK munkatársai összesen 113 embert hallgattak ki tanúként és 11 igazságügyi szakértőt - többek között igazságügyi építész szakértőt, igazságügyi tűzbiztonsági szakértőt, eseti közegészségügyi szakértőt, igazságügyi orvos szakértőt, igazságügyi írásszakértőt, igazságügyi toxikológus szakértőt, igazságügyi vegyész szakértőt, vagyonbiztonsági eseti szakértőt, igazságügyi informatikus szakértőt - vontak be az eljárásba.

A halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés és más bűncselekmények miatt folytatott eljárás iratanyaga 7.991 oldal, melyből 4.964 oldal a nyomozati anyag, a fennmaradó iratmennyiség pedig a 10 kötetbe rendezett melléklet - olvasható a rendőrség közleményében.

Nagy Anna kormányszóvivő hétfőn közölte: összeállította a kormány által létrehozott munkacsoport azt a jogszabálytervezetet, amelynek célja, hogy a jövőben ne fordulhassanak elő olyan tragédiák, mint január 15-én a West Balkán szórakozóhelyen. A munkacsoport javaslata szerdán kerül a kabinet elé, a módosuló szabályozás részleteit ezt követően ismertetik.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter korábban azt mondta, a vonatkozó európai irányelvet figyelembe véve is van lehetőség arra, hogy a kereskedelmi tevékenységet végzők esetében ne csupán bejelentési kötelezettség legyen, hanem engedélyezési eljárás is.

Tállai András, a Belügyminisztérium államtitkára az MTI-nek adott hétvégi interjúban kifejtette: a jövőben a szakhatóságok - mint például a rendőrség, a tűzoltóság és az ÁNTSZ - is korlátozhatják a szórakozóhelyek nyitva tartását; negyedévente kötelező ellenőrzést írnak elő a tömegrendezvények megtartására alkalmas helyiségekre, illetve szabályozzák a szabadtéri rendezvényeket is a diszkótragédia kapcsán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Távozik a Költségvetési Tanács elnöke

Lemond Kopits György, a Költségvetési Tanács elnöke február 8-i hatállyal tisztségéről, és az ezzel kapcsolatos jogairól. Tovább olvasom