Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Az SZDSZ minden választókerületben tud jelöltet állítani

A 2010-es országgyűlési választásokon az SZDSZ mind a 176 választókerületben tud egyéni jelöltet állítani, a pártnak lesz húsz területi listája, továbbá országos listája is - jelentette be a Szabad Demokraták Szövetségének szombati budapesti küldöttgyűlésén Retkes Attila pártelnök.
A választási felkészülésről azt mondta, az SZDSZ-t az utóbbi időben "sikerült konszolidálni", a párt gazdasági helyzete stabilizálódott, a korábbi adósságállomány ötödére csökkent. Hozzátette, hogy az SZDSZ-nek országosan 5200 tagja van és vannak, akik most csatlakoznak a párthoz.

Retkes Attila azt mondta, hogy az SZDSZ nehéz helyzete sok mindennel magyarázható. Hozzátette, úgy látja, hogy a politikai ellenfeleik által "rájuk aggatott stigmák" és saját hitelességük felőrlődése ellenére van esély a választók bizalmának visszaszerzésére.

Kijelentette, egy jobboldali, antiliberális kormányzás esetén szükség lesz a liberálisokra.

A demokratáknak és különösen a liberális demokratáknak elsődleges felelőssége és kötelessége a kiállás az alkotmányosság, a jogállamiság, a parlamentáris demokrácia mellett - mutatott rá.

A pártelnök azt mondta, az SZDSZ képes tenni azért, hogy létrejöjjön egy olyan új, demokratikus közép, "amely a két nagy populista párt és a vállalhatatlan, rasszista szélsőjobboldali Jobbik mellett" liberális negyedik erőként jutna be a parlamentbe.

Kitért arra, hogy az SZDSZ megújulás és szemléletváltozás idejét éli, ezért is kapta a párt 2010-2014 közötti időszakra szánt programja az Újratervezés címet. A szemléletváltás mondanivalóit három csoportba rendezte. Ezek szerint az SZDSZ tudatában van a rendszerváltozásban játszott szerepének, de nem tekinti magát kizárólagos letéteményesének. Emellett, véleménye szerint a szabadságpárti, szabadelvű liberális politikának nem szabad megmaradnia elvi síkon, a választóknak a hétköznapi kérdéseikre kell választ kapniuk. Kijelentette azt is, hogy az SZDSZ a politikát nem a hatalomgyakorlás eszközének, hanem szolgálatnak tekinti, ezért minden politikai kérdésben párbeszédre törekszik a választókkal.

A párt 2010-2014 közötti időszakra tervezett, Újratervezés című programjáról azt mondta, hogy az programvázlat, mert az SZDSZ nem engedheti meg magának, hogy kőbe véssen egy programot és azzal megkösse saját kezét. Ha a választási program alapját képező vitairatot elfogadják, akkor is várják a szakmai műhelyek javaslatait - tette hozzá.

Az országos küldöttgyűlést egy ferencvárosi gyártelepen tartották. A környezetet Retkes Attila többi között azzal indokolta, hogy az ország jelenlegi gazdasági helyzetében nem lenne helyénvaló egy szállodában tartani a rendezvényt. A küldöttgyűlés elején Ikvai-Szabó Imre levezető elnök bejelentette, hogy az 560 küldöttből 341-en regisztráltak, ezért a rendezvény határozatképes.

A tanácskozáson felolvasták Demszky Gábor főpolgármester levelét is. A politikus ebben arról ír, hogy az "ország antiliberális fordulat előtt áll, sem az emberi jogok és az egyéni szabadság képviselete, sem a szabad piac védelme nem lesz széles körben népszerű a következő években". Demszky Gábor kitér arra is, hogy a magyar liberális párt megsemmisítő vereséget szenvedett a júniusi európai parlamenti választáson és mindezidáig keveset tanultak ebből a bukásból. Megerősíti korábbi kijelentését, miszerint "a párt politikáját két évtizeden át megtestesítő régieknek, köztük nekem is, félre kell állnunk" éppen ezért ő nem indul a következő főpolgármester-választáson.

A politikus a jövő évi helyhatósági választásokkal kapcsolatban kijelentette, a liberálisoknak komoly esélyük van rá, hogy ezután is fontos szerepet töltsenek be az önkormányzatokban, különösen Budapesten. Megjegyzi, hogy egy hónappal ezelőtt polgármesterjelöltjük, Takács Gábor nyolc százalékot ért el Józsefvárosban. Szavai szerint "ez a siker az új pártvezetés sikere", s azt mutatja, hogy a pártot Budapestről kiindulva lehet talpra állítani.

Demszky Gábor szerint azt is igazolja, hogy ha nem a maguk, hanem a választóik problémáival foglalkoznak, akkor van esély a jó szereplésre. A főpolgármester szerint a józsefvárosi eredmény annak is példája, hogy ha a párton belül korábban egymással szemben állók képesek összefogni, azt a liberális választók is honorálják.

Az SZDSZ szombati küldöttgyűlésének két napirendi pontja van. Megvitatják az Újratervezés című programot és döntenek a párt alapszabályának módosításáról.

Olvasóink írták

 • 17. xo17zy 2009. december 15. 19:22
  „Szóljon már valaki a szerencsétleneknek, hogy 2%-kal nem lehet a parlamentbe kerülni.”
 • 16. Reális 2009. december 14. 13:09
  „Álmodozni lehet!”
 • 15. AranyKözépút 2009. december 14. 08:29
  „Az SZDSZ-es ideológusok, bár a normalisabbja már rég ott hagyta a pártot, de a hatalmi hiénák /Kuncze, Pető, Magyar/ felháborodnak, hogy milyen alapon sajátítja ki a jobboldal a "NEMZETI" kifejezést, a NEMZETI érzést. Nem kell, hogy Geszti Péter Magyarország c. lopott dallamú dalokat irogasson, szerencsétlenek azt hiszik ezzel bizonyítják, hogy ha ilyen szlogeneket mondanak, abban áll a nemzeti érzés . Legalább is azt hiszik, hogy ennyi elég a bizonyításához, a "parasztvakításhoz". Aztán másnap előkészítik a magyar vízkészlet feletti gazdálkodás privatizálását, az energiaipart: Előtte héten kötnek egy olyan , Magyarországot példátlanul hátrányos helyzetbe hozó szerződést a franciákkal, hogy bebetonozzák a franciák profitját.
  Tönkreteszik az egészségügyet.
  Aztán eladják Budapesten az izraelieknek, Budapest már lassan belépővel lesz megközelíthető: ld. Duna rakpart...
  Szóval....EZEK NEMZETELLENESEK. Nincs helyük itt.”
 • 14. jörg 2009. december 13. 21:40
  „Gratulálok, ennél már Nemecsekék Gitt Egylete is komolyabb volt...”
 • 13. lacim6 2009. december 13. 15:11
  „11. hozzászólás Jandex ez qrva gyenge volt:) neked jobban kell tudni. Írd már le vagy másold be azt a 2002est légyszives:D”
 • 12. Csetneky 2009. december 13. 14:23
  „Jelöltet bárki tud állítani. Kopogtató cédulát bárki tud venni, vagy fénymásolni. A választáson majd meglátjuk. Bár elég sok a buzi meg a drogos, de annyi talán mégsem lesz.”
 • 11. Jandex 2009. december 13. 08:49
  „7. hozzászólás lacim6
  Ez a 2002.január 20. felcsúti beszéd másolata vagy az öszödié??? :))))))))))))))”
 • 10. pulci 2009. december 13. 00:17
  „Cékéntl az 1%-ot kell kitűzni mert többre nincs esélye ennek az szdsz-nek most már teli ismeretlen senkikkel ismét egy párt amely egykori kormánypártként a semmibe süllyedt.”
 • 9. igazságot 2009. december 12. 23:01
  „van e 200000+1 közel keleti szavazó?”
 • 8. jánosi 2009. december 12. 21:01
  „Eljátsszák a komoly pártot ! Szánalmasak .............”
 • 7. lacim6 2009. december 12. 19:50
  „Hazudtunk reggel, éjjel meg este"
  2006. szeptember 16.

  ,,Nincsen sok választás, azért nincsen, mert elqrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni... Nyilvánvalóan végig hazudtuk az utolsó másfél, két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy azt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok kormányzása azt valaha is megteszi. És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit. Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk, azon túl hogy a sz@rból vissza hoztuk a kormányzást a végére Semmit!
  "Amit meg lehetett csinálni az elmúlt egy hónapban, azt megtettük. Amit az azt Megelőző hónapokban titokban meg lehetett csinálni úgy, hogy nehogy a választási kampány utolsó heteiben előkerüljenek olyan papírok, hogy mire készülünk, azt megtettük. Úgy őriztük a titkot, hogy Miközben tudtuk és ti is tudtátok, hogyha el fog jönni a választási győzelem, utána nagyon neki kell állni, hogy soha ilyen problémánk nem volt. "”
 • 6. anuvuk 2009. december 12. 19:03
  „Janika megelőztél, - tényleg minek !”
 • 5. uribe 2009. december 12. 18:21
  „Majd kiderül az ajánjószelvény gyűjtés után. De egy ennyire utált társaság esetén ez egyáltalán nem biztos.
  Persze adatbázisok vannak. Pénz is van. Az üres cédulákat is lehet sokszorosítani.”
 • 4. szocdem 2009. december 12. 16:13
  „No ez derék!

  Még mindíg van 176 olyan ember, aki semmit nem szégyel! Én sem a "liberális" sem a neoliberális párt színeiben nem indulnék a képviselőségért - egyszerüen nem volna hozzá pofám....”
 • 3. kolombela 2009. december 12. 15:51
  „Legalább minden választókerületben csúfos vereséget szenvednek az mszp-vel együtt. Istenem, milyen szép is lesz!”
 • 2. pirosász 2009. december 12. 14:55
  „Szeretném börtönben látni az összes ......!!!”
 • 1. janika 2009. december 12. 13:57
  „Jo, de minek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három rablás pár óra alatt Budapesten

Újabb rablás történt Budapesten pénteken: egy élelmiszerbolt és egy bank után egy ékszerboltot is kirabltak. Tovább olvasom