Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Az övsömör

A kellemetlen bőrbetegség az immunrendszertől függően egészen enyhe formában is zajlódhat.

Ugyancsak a herpeszvírusok népes családjába tartozik a Varicella zoster vírus (VZV), a bárányhimlő és az övsömör kórokozója.
A herpeszvírusokra jellemző első találkozást követő látenciaperiódust itt is megfigyelhetjük. A fertőződés a bárányhimlővel indul, míg az övsömör a vírus újbóli aktiválódásakor keletkezik.

Aktivizálódik a kórokozó

A bárányhimlő lezajlása után a vírus a csigolyák közötti érzőidegdúcok idegsejtjeiben akár egy egész élet során is inaktív formában meghúzódhat. Újbóli aktiválódása eredményezi az övsömört. Számos oka lehet ennek a reaktiválódásnak, így leggyakrabban a vírussal történő úgynevezett szuperinfekció, azaz amikor bárányhimlőjárvány van, akkor rendszerint több az övsömörös megbetegedés is. Egyéb okok között a szervezet védekezőerejének a csökkenése, időskor, cukorbetegség, más vírusfertőzés vagy betegség miatti lázas állapot, gyakrabban figyelhető meg rosszindulatú daganatos betegségben, különösen leukémiában szenvedőknél, de kialakulhat a gerincet ért trauma után is.

Hólyagos kiütések

Az idegdúcban megbúvó vírus újbóli aktiválódásakor az érzőidegen keresztül a bőrbe vándorol és ott bárányhimlőre emlékeztető kiütések és hólyagok alakulnak ki. Lényeges, hogy a reaktiváció csak egy idegdúcot érint, ennek megfelelően csak ennek az idegdúcnak a beidegzési területén alakulnak ki a tünetek, amelyek mindig féloldaliak. A vírus vándorlása egy-öt napot vesz általában igénybe, és ezt rendszerint nagy fájdalom is kíséri az érintett bőrterületen. A fájdalom utánozhat szívinfarktust, akut epehólyag-gyulladást, vakbélgyulladást, tüdőgyulladást. Bőrtünet nélkül ebben a stádiumban nemigen lehet diagnózist mondani.

A betegség persze az immunrendszertől függően egészen enyhe formában is zajlódhat csak néhány hólyagcsával és inkább viszketéssel járó formában, de idősebb korban kiterjedt tünetek, nagyfokú fájdalom, esetleg hőemelkedés, láz sem ritka. A pörkök leválásáig fertőzőnek tekintendő, körülbelül három  hét alatt gyógyul.

Tartós idegfájdalmak

A gyógyulást követően főleg idős betegeknél úgynevezett herpesz utáni neuralgia maradhat vissza. Ez kínzó, napokig is fennálló, nehezen csillapítható fájdalom, amelynek az az oka, hogy az övsömör során a bőrtünetek mellett az érzőideg, az érzőidegdúc, illetve az azt körülvevő kötőszövet gyulladása is fennáll. A gyulladást hegesedés és később a heges szövetek zsugorodása követheti, így az érzőidegek tartós nyomás alá kerülhetnek, amely magyarázza a fájdalmakat. Egyéb komplikációk főleg az arc érintettségénél figyelhetők meg, így az arcideg rendszerint átmeneti bénulása, hallászavar, szaruhártyafekély, amely akár vaksággal is járhat. Daganatos betegségben szenvedőknél vagy súlyos immungyengeség esetén az övsömör egész testen is jelentkezhet (herpes zoster generalisatus), amely sokszor halálos betegség.

Kezelés

Átlagos lefolyás mellett – a bőrtünetek szárogató helyi kezelésén túl nem feltétlenül szükséges. Azonban a hatásos vírusellenes gyógyszerek harmadára rövidítik a gyógyulási időt, továbbá hatékonyan tudják csökkenteni az övsömör utáni neuralgia kialakulásának valószínűségét, amennyiben a kezelést a hólyagok megjelenését követő 72 órában megkezdjük. A szemérintettségnél szemészeti vizsgálat és helyi vírusellenes készítmények adása mindenképpen indokolt a vakság megelőzése miatt.

Dr. Györe Márta bőrgyógyász-kozmetológus főorvos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 03.01.

Tovább olvasom