Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Az otthon ápolás

nem munkaviszony

A házi betegápolás nem számít munkaviszonynak, azaz akik ilyen jogcímen gondozzák a családtagjaikat, a kapott munkabérük csak csökkentett formában számít bele a nyugdíjba. Arra jelenleg nincs lehetőség, hogy a juttatás elérje a minimálbér összegét.
– Több soproni ismerősömmel közösen naivan azt hittük, hogy a házi betegápolás is munkaviszonynak számít, azaz rendesen fizetik utánunk a különböző járulékokat – kezdte történetét Világos Lászlóné. – Azt gondoltuk, azért, hogy a nap huszonnégy órájában gondozzuk a magatehetetlen, rászoruló családtagjainkat, jár valami kedvezmény. Véleményünk szerint az államnak jóval kevesebbe kerül a házi betegápolás, mintha szociális intézményben helyeznék el a betegeket.
Világos Lászlóné, a Csökkent Munkaképességűek és Rokkantnyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete elnökeként levelet írt a Szociális és Munkaügyi Minisztériumhoz. Azt kérte egyebek mellett, hogy az ápolási díj jelenlegi, alig harmincezer forintos összegét emeljék fel a minimálbérre. A kapott válaszon meglepődött.
– Kiss Péter miniszter nevében Forgó Györgyné szakállamtitkár leírta, elismerik, az otthon ápolás valóban kevesebbe kerül az államnak, de arra jelen pillanatban nincs lehetőség, hogy a juttatás elérje a minimálbér összegét – folytatta az érdekvédő. – A minisztérium megítélése szerint az ellátás átalakítására az úgynevezett ápolásbiztosítás jelentene megoldást, ez azonban csak hosszú távon vezethető be. A meglepetés eztán ért, amikor olvastam: az otthon ápolás nem munkaviszonynak, hanem szolgálati időnek számít. A különbség a kettő között az, hogy az ápolási díj nem jövedelem, csupán a kieső munkabér egy részét pótolja, hiszen a családtag ezen idő alatt nem tud munkát vállalni. Elismerik viszont, az otthon ápolásnak felbecsülhetetlen értéke van, ugyanis a beteg saját családja körében gyógyul, illetve él. Az államtitkár leírta még, kétségtelen, az alacsony összegű szociális ellátásból megélni nem lehet, ezért halaszthatatlanná vált az ápolási díj fokozatos emelése.
Igaz, a települési önkormányzat az ellátás után nyugdíj-biztosítási járulékot fizet. Ennek mértéke azonban jóval kevesebb, mint a munkaviszony esetében. Az ápolásban eltöltött évek is kevesebbnek számítanak majd a későbbi nyugdíj megállapításánál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMAFC–Fehérvár KC 73–81 (21–19, 21–20, 16–21, 15–21)

Sopron, NB I/B-s férfimérkőzés, 300 néző. V.: Sabáli, Kurucz. Tovább olvasom