Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 2°C | 8°C Még több cikk.

Az őszi-téli depresszió tünetei

Az életmûködéseket a napfény mennyisége lényegesen meghatározza, ezért is vonul nyugalomba a természet õsszel és télen.

Bizonyos állatok még téli álmot is alszanak. A napfény mennyiségének csökkenése, a nappalok rövidülése és az éjszakák hosszabbodása az aktív társadalmi életet élő emberekre is hatással van.

AZ EMBERI SZERVEZET TÖBB PIHENÉST IGÉNYEL

November táján, amikor egyre hamarabb besötétedik, a legtöbb ember hamarabb elfárad, korábban lepihen, sokan egyértelműen érzik, hogy kevésbé aktívak, mint nyáron. Ez egy pontig teljesen természetes, az emberi szervezet is, hasonlóan a természethez, több pihenést igényel, és igyekszik az energiával takarékoskodni. Sőt, ilyenkor télen általában az étvágyunk is megnő, aminek a régi hagyomány szerinti Márton-napi libavacsorák kimondottan is tradicionális megnyilvánulásai.

PASSZIVITÁSBA MEGY ÁT

A megnövekedett alvásigény, a fokozott étvágy, a kevéssé aktív életforma egy pontig tehát ősszel és télen szinte természetesnek mondható, azonban ha ez egy bizonyos mértéket meghalad és kifejezett passzivitásba megy át, akkor már gondok lehetnek a napi teljesítménnyel, időzavar állhat elő és nem sikerül a napi feladatok végére jutni. Mindez rendkívül kínzóan hathat, úgyhogy komoly stresszhez és ennek nyomán valódi depresszió kialakulásához vezethet.

ÁLMOSSÁG ÉS KORAI LEPIHENÉS

Milyen gyakori a probléma előfordulása? A panaszok súlyos formában az átlagemberek 2–5 százalékát érintik, de már kisebb-nagyobb stresszt és mindennapi lelki szenvedést 11 százalékuknak okoz. Az évszakhoz kötött jelleg abban is megnyilvánul, hogy minden évben, adott hónapban – ez általában október vége, november-december – rendszeresen visszatérnek a tünetek. Igen gyakori és előtérben álló tünet az alvás mennyiségének megnövekedése: a délutáni, a sötétedés beálltával párhuzamosan jelentkező álmosság és korai lepihenés. Sokan akármilyen korán fekszenek is le, reggel nehezen tudnak kibújni az ágyból.

ÁLLANDÓ ESZEGETÉS

Az állandó eszegetés – főleg cukros, zsíros, nagy kalóriatartalmú ételek megkívánása – kellemetlen következménye lehet a testsúly gyarapodása. Vannak, akiknek határozottan nehezére esik a mozgás, állandóan fáradtnak érzik magukat, nehezükre esik a koncentrálás, k ezd e m é n yez ő k é s z s é g ü k e t , kreativitásukat elvesztik, semmi nem érdekli őket, rossz a hangulatuk. A rossz hangulat egyébként nemcsak fáradtságban nyilvánulhat meg, a depressziós emberek gyakran válnak pesszimistákká, ingerlékenyek, nehezen hoznak döntéseket, állandóan halogatnak dolgokat. Legsúlyosabb esetben még a halál gondolatával is foglalkozhatnak, anynyira nyomaszthatja őket saját passzivitásuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázár és támogatás

A lakosság kétharmadát érinti majd a gáz- és távhőár-emelkedés ellensúlyozására kérhető támogatás. Nem mindegy, hogy a minimális 61, vagy az egyelőre maximálisnak tűnő 100 forintot fizetjük január elsejétől a gáz köbméteréért. A támogatás igényléséhez minden háztartás kap majd egy űrlapot, de már honlapunkról is letölthetők az űrlapok >> Tovább olvasom