Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 20°C Még több cikk.

Az orvosok többsége nem kötelezően is tag maradna

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke egy napokkal ezelőtti nyilatkozatában a kormány bosszúállásának tekintette a kötelező orvosi kamarai tagság eltörlését. A megyénkbeli orvosok többsége, valamint a Webdoki portál szerint az itt praktizálók 80–90 százaléka továbbra is tag maradna.
Egyéb területen: az építészek, ügyvédek, állatorvosok munkájához kapcsolódóan továbbra is kötelező marad a kamarai jogviszony, csak az orvosok, a szakdolgozók és a gyógyszerészek kamarai jogviszonyánál szüntették meg a kötelező tagságot, ezt az országos elnök egyszerűen diszkriminációnak minősítette. (Kisalföd, 2006. november 21.).

Tisztán politika?

Dr. Czompó Márta tüdőgyógyász-allergológus főorvos politikai indíttatásra gyanakszik. Szerinte Éger István eltávolításának, a maradék tagsággal pedig új választások kiírásának a kormányzatból nagy valószínűséggel többen is örülnének. A főorvos szerint a kamara jó dolog, nem véletlenül találták ki annak idején, ennélfogva kár lenne megszüntetni. Hasonló véleményt hallott a Kisalföld munkatársa dr. Unger Erika tüdőgyógyásztól, a csornai orvosok kamarai elnökétől. Az adjunktus a kontroll mellett az érdekvédelem elvesztésétől is tart, ezzel együtt – a kevesebb is lehet több elve alapján – bízik abban, hogy kollégái fontosnak tartják a kamarai munkát.
Dr. Demetrovics Szilárd, Pér háziorvosa felháborítónak tartja a kötelező orvoskamarai tagság eltörlését.
– A szakmaiság és az egészségügyi reform kapcsán hozott törvények és döntések köszönő viszonyban sincsenek egymással – szögezte le a doktor. – A kamara azért járt így, mert több döntés kapcsán nemet mert mondani Molnár Lajos egészségügyi miniszternek. Kapkodás, átgondolatlanság jellemzi ma az egészségügyet, ez látszik a 12 éve jól működő kötelező kamarai tagság eltörlése kapcsán.

Győzhet az észérv

Dr. Pohárnok Lászlót Győr-Moson-Sopronban két ciklusban is a megyei orvoskamara elnökévé választották, megbízatása a közelmúltban járt le. Az osztályvezető főorvos a nagy érvágás mellett megfelelő alkalomnak tekinti a kötelező tagság megszüntetését a konkrét véleménnyilvánításra, úgymond bízik a többség észérverejében. Aki a „kötelező” nélkül is marad, tovább erősíti az orvoskamarák minőségi szerepét, a több ezer éves hivatás pedig a főorvos szerint minden bizonnyal túléli a politikai villongásokat. Utóbbi egyébként legutóbbi küldöttközgyűlésükön is elhangzott.

Nyilatkozat kérdőíven

– A kötelező kamarai tagsággal kapcsolatosan hosszabban is kifejtettem a véleményemet – tudtuk meg a főorvostól, aki hozzátette: a témában az orvosokat egyenként is megkérdezik egy kérdőív segítségével. Ebben ki-ki nyilatkozhat kamarai tagságáról, a jogok mellett arról is, vállalja-e az ezzel járó kötelezettségeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Decemberi letölthető észjátékok!

Folytatódik Sárdi Tibornak, az "Ész Ász Top 100" játék győztesének letölthető feladvány-sorozata. Tovább olvasom