Kisalföld logö

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 13°C | 21°C

Az ortopéd cipőtől a műtétig

Egyre több ember lába igényel ortopédiai kezelést. A lábdeformitások legtöbbször lúdtalppal kezdődnek, és – súlyos esetben – azzal végződnek, hogy akár lehetetlenné válik a beteg számára a járás. Minél hamarabb jelentkezik a rászoruló a szakorvosnál, annál korábbi szinten lehet stabilizálni a folyamatot. Statikai betegségeiből nagyon sokféle van – a kezelés egyénre szabott.
Sportolással, testmozgással a helyzet nagyban javítható – de ha sport sincs, a talpboltozat előbb-utóbb veszélybe kerül. Illusztráció: Tésik Attila
Mozgásszegény életmód – ezen belül olyan mozgások hiánya is, melyek biztosítják a talp izmainak edzettségét –, s a túlsúly. Legtöbbször ezek okozzák a láb statikai megbetegedéseit. A lábdeformitás kialakulásának folyamata sokszor már gyermekkorban elkezdődik – hívja föl a figyelmet prof. dr. Tóth Kálmán, a Szegedi Tudományegyetem Ortopédiai Klinikájának vezetője.

Az izomzat gyengül

A láb, anatómiailag, boltíves rendszerre hasonlít. A boltozatok fönntartása két stabilizáló rendszer föladata. Ezek csak egymást kiegészítve működnek tökéletesen. A kettős rendszer nagyon fontos összetevője a különböző izmok összessége. Egyenetlen talajon való járáskor a talpnak mindig más-más részét nyomja a talaj, így az izmok folyamatosan a talpnak mindig más-más részét emelik meg, minden apró izomrészlet folyamatosan edzésben marad. A civilizáció a talpizmoknak ezt a folytonos edződési lehetőségét szüntette meg azzal, hogy az ember mindig cipőben jár. Ha pedig mezítláb, akkor is csak sima felületen, parkettán.

A következmény: a talpizmok nem fejlődnek, illetve a kifejlődött izomzat gyengül, és nem képes a talpboltozat megfelelő megtartására. Sportolással a helyzet nagyban javítható – de ha sport sincs, a talpboltozat előbb-utóbb veszélybe kerül. A talp olyan területeire is ránehezedik a testtömeg, melyek normál boltozatú talp esetében nem terhelődnek. A közhasználatúan lúdtalpnak nevezett jelenséget a szülők sokszor nem veszik komolyan, pedig kellő lábtornával megelőzhető, hogy a gyermeknek később ortopédiai problémái legyenek.

Pincérek és fodrászok

A gyermek fejlődése során vannak olyan szakaszok, amikor a láb fokozott igénybevételnek van kitéve. Egyik ilyen periódus az iskolakezdés időszaka, mikor a hátitáska és az iskolába járás fokozottan megterheli a lábat. A kamaszkor is ilyen időszak, a testsúlynövekedés, s a megváltozott életkörülmények (fokozott sporttevékenység, esetleg munkakezdés) miatt. Felnőttkorban különösen azokat fenyegeti veszély, akik naponta órákat állnak – például a pincéreket, fodrászokat, sebészorvosokat. A túlsúly minden életkorban nagyon megnöveli a deformitásveszélyt. A boltozatrendszer lesüllyedése következtében létrejövő gyakori statikai betegség az úgynevezett bütyök kialakulása. Ez egyes esetekben szinte lehetetlenné teszi a szokványos cipő viselését. Máskor a csontok – a talaj és a köztük lévő izomréteg elvékonyodása következtében – jóformán a „földet érik". De számtalan egyéb lábdeformitás is létrejöhet.

Bizonyos betegségek esetén a szokásosnál nagyobb az esély a lábdeformitások kialakulására. Reumásoknál különösen súlyos elváltozások alakulhatnak ki. A cukorbetegek esetében sokszor oly mértékben romolhat a talp érzékelőkészsége, hogy az ember nem veszi észre: cipő töri a lábát. Seb alakul ki, ami pedig – úgyszintén a cukorbetegség sajátosságainak következtében – könnyen elfertőződhet.

Sokféle lábdeformitás

A lábdeformitások – mivel rendkívül sokfélék – kezelése „egyénre szabott". Csak a bütyök gyógyítására százötvenféle sebészeti eljárás létezik. Minél hamarabb jelentkezik az ember ortopédiai szakrendelésre, annál nagyobb az esély arra, hogy nem kell sebészeti eljárást igénybe venni, illetve „szelídebb" módszerek is segítenek – például talpbetét vagy ortopéd cipő. Sajnos, az utóbbi években az ortopéd cipő felírása nagyon megnehezült. Legjobb persze ez esetben is a megelőzés: ha már egyszer kialakult bizonyos mérvű lábdeformitás, visszafordítani nem lehet a folyamatot, csak a további rosszabbodást meggátolni vagy lassítani.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebbet tejelne a Parmalatnak

Raktárat építene, létszámot is bővítene az alföldi – köztük Csongrád megyei – termelők… Tovább olvasom