Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Az ország nyugati és középső részén apadnak a folyók, keleten áradnak

Az ország nyugati és középső területein mindenhol apadnak a folyók, a keleti területeken pedig jellemzően az alsó szakaszukon áradnak.
Az ország nyugati és középső területein mindenhol apadnak a folyók, a keleti területeken pedig jellemzően az alsó szakaszukon áradnak - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság (OKF) kedd este az MTI-vel. A csapadékmentes és a napsütéses időjárásnak köszönhetően a belvízzel elöntött terület nagysága kissé csökkent, kedd délután 212 ezer hektárt borított a víz.

A szervezet arról tájékoztatott, hogy Magyarországon kedd délután összesen még több mint 2400 kilométeren volt árvízvédelmi készültség. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő három napban 14-16 milliméternyi csapadék várható a Felső-Tisza vízgyűjtőjén, ezzel pedig folytatódik az árhullám levonulása - tették hozzá.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében harmadfokú az árvízvédelmi készültség több mint 115 kilométeren, a Hortobágy-Berettyó jobb partján Karcagtól a mezőtúri árvízkapuig, a Hármas-Körös jobb partján az árvízkaputól Kunszentmártonig. Hét belvízvédelmi szakaszon másodfokú a készültség, a Hortobágy-Berettyó mentén lévő három belvízvédelmi szakaszon (karcagi, kisújszállási, mezőtúri) pedig továbbra is harmadfok érvényes.

Csütörtökre a megyei katasztrófavédelmi igazgató és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság védelemvezetője rendkívüli megyei védelmi bizottsági ülést kezdeményezett, ahol értékelik az eddigi helyzetet és felkészülnek az elkövetkező időszak védelmi munkáira.

Beszámoltak arról, hogy a lefóliázott tiszaligeti körgát megrongálódott részeit időben feltöltötték, itt a legfontosabb feladat az átázás megakadályozása, a megrepedt körgátat pedig kétóránként ellenőrzik, ha azonban indokolttá válik, akkor 24 órás figyelőszolgálatot rendelnek el.

Harmadfokú készültség van érvényben a Berettyón, a Hortobágy-Berettyón, a Hármas-, a Kettős-, a Sebes-, a Fekete- és a Fehér-Körösön is, ugyanakkor a Fekete-, a Fehér- és a Kettős-Körös Békés megyei szakaszon már apad. Első- és másodfokú belvízvédelmi készültség tizenöt önkormányzatnál van Békés megyében.

A Marcal partján, Egyházaskesző és Nemesgörzsöny térségében a vízügy munkatársai 24 órás figyelőszolgálatot tartanak.

A fonyódi magasparton az elmúlt napon nem történt újabb megcsúszás, illetve nem romlott a partfal állapota, ezért feloldották a 7-es főút zárját. A partfal további ellenőrzéséről a polgármester intézkedik.

Székesfehérváron továbbra is elsőfokú árvízi készültség van, de védekezésre már nincs szükség. Fejér megyében Kulcson harmadfokú belvízvédelmi készültség érvényes. A Nádor-csatorna Cece és Ősi közötti szakaszán még mindig másodfokú, az Adony-Ercsi belvízvédelmi öblözetben lévő Adonyi-főcsatornán elsőfokú belvízvédelmi, a Fehérvárcsurgói-tározónál pedig másodfokú helyi vízkár-elhárítási készültség van.

Csongrád megyében Csanyteleken megszüntették az elsőfokú belvízi védekezést, amelyet viszont Tiszaszigeten elrendeltek, így továbbra is hat településen van érvényben védekezési fokozat: Székkutason másodfokú, míg Tiszasziget mellett Újszentivánon, Balástyán, Kiszomboron és Kisteleken elsőfokú készültség mellett védekeznek. A Tiszán továbbra is elsőfokú az árvízvédelmi készültség.

Pest megyében továbbra is fenntartják a másodfokú belvízvédelmi készültséget Tápiógyörgyén, Cegléden és Nagykátán. Dunavarsányon, Ráckevén, Kiskunlacházán és Szigetbecsén a korábban elrendelt másodfokú készültséget kiterjesztették az egyes szivattyútelepekre is a belterületek védelmének érdekében, továbbá védekezést folytat az önkormányzat Apajon és Bugyi településen is, hogy megóvják az ingatlanokat a belvíztől.

Nógrád megyében Ludányhalásziban visszavonták a másodfokú belvízvédelmi készültséget, ott jelenleg már csak első fok van érvényben. Ipolyvecén azonban továbbra is másodfokú a belvízvédelmi készültség szintje.

Vas megyében már csak három útszakaszon van félpályás forgalomkorlátozás: Gérce és Vásárosmiske, Sárvár és Ostffyasszonyfa között, valamint Bögötnél a 88-as számú mellékúton.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány: a legnagyobb probléma a reményvesztettség

Gyurcsány Ferenc szerint az a legnagyobb probléma, hogy az ország jelentős része elveszítette a… Tovább olvasom