Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Az ország második legidősebb lakója

Folytatás az 1. oldalról.

– Nagymamám német anyanyelvű, édesapja a XIX. század második felében erdészként telepedett le családjával Sopronban – mondja az unoka, az agrárvégzettségű Szentirmay Miklós, aki idén töltötte be a 47. életévét. – Relly néni már Sopronban született 1899. november 4-én, s valószínűleg ő az egyetlen az 1921-es soproni népszavazás voksolói közül, aki még él. Sokszor hallottuk a történetet, hogy noha a család Németországból érkezett, mégis Magyarország mellett, semmint Ausztriára szavazott. Nagymamám 1923. július elsején kapta kézhez felső nép- és polgári iskolai tanári oklevelét, s jó természetére utal az is, hogy tudjuk, rábízták az alig kezelhető gyerekeket.
Relly néni 1941-ben veszítette el férjét, aki minisztériumi pénzügyi főtanácsos volt. Azóta özvegyen él. Nem kímélte a sors, 1942-ben az akkor kilencéves lányát, Évát is temetnie kellett. Fia, Miklós két éve hunyt el, 75 évesen. Ma már csak unokája, Miklós és három dédunokája rajongja körül.
– Gyakran felkeressük Relly nénit. A dédunokákat – Andrea és Gabriella joghallgatókat, illetve Tímeát, aki jövőre érettségizik a Líceumban – név szerint szólítja. Egy-egy kézszorítás, egy-egy csók a mama orcájára, mindez nagy örömmel tölti el. Nagymamámat csodálatra méltó egészséggel áldotta meg az ég, mindössze Cavintont és savlekötő készítményt szed, valamint vérnyomásra is egy pirulát. P a kilencvenes éveinek közepén-végén is még ellátta magát, s nagy szorgalommal ápolta gyümölcsfáit.
A kilencvenes évek végétől a család barátja, Balláné Kati gondozza az idős asszonyt. Mára Relly néni látása megromlott, járni sem tud egyedül.
– Korábban rengeteget olvasott a néni, újságokat – közte a Kisalföldet –, könyveket, főként német nyelvűeket – jellemzi Relly nénit Kati. – Gyakran mondta, sokat kell tanulni, sokat kell dolgozni, s a legfontosabb, hogy tiszta lelkiismerettel hajtsuk fejünket nyugovóra. Lehet, hogy az életmód mellett ez is az egyik titka a hosszú életnek. Mert ő egészségesen élt, az biztos. Szereti a tejterméket és a hazai gyümölcsöt. Reggelire felvágottat kap kenyérrel, vajjal, apróra vágott katonákat, ebédre főtt ételt. Egyik kedvence például a káposztás tészta. Vacsorára kefirt eszik legszívesebben, májkrémet és tojást. Relly néni azonban nemcsak kenyérrel él: jellemző a lelkivilágára, hogy pár hete Petőfi Sándor Szeptember végén című versének kezdő mondatait idézte...
– Ismereteink szerint az országban a soproni 107 éves néni a második legidősebb ember. Pt egyetlen 108 éves előzi meg, az is asszony – tudtuk meg dr. Hackspacher Andreától, a Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatal Népességnyilvántartási Osztálya vezetőjétől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Novemberi letölthető sudoku!

Folytatódik Sárdi Tibornak, az "Ész Ász Top 100" játék győztesének új logikai játéka a sudoku.… Tovább olvasom