Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Az ország harmadik leghosszabb barlangját tárták fel

Tizenegy kilométeres hosszával és 203 méteres mélységével az ország harmadik leghosszabb barlangját sikerült feltárni a napokban a Pilisben található Csévi szirtek alatt.
Kovács Richárd, a feltárás egyik vezetője elmondta az MTI-nek, hogy a képződményt Ariadne-barlangrendszernek nevezte el föld alatti labirintust bejáró Adriane Barlangkutató Egyesület és a Szent Özséb Barlangkutató Csoport.

A két szervezet tagjai 1991 óta kutatja a Kesztölc melletti Klastrompuszta feletti Csévi szirtek barlangjait. Többévnyi munkával bizonyították, hogy a két legnagyobb, a Leány- és a Legény-barlang járatai összetartoznak, közben pedig a két barlang hosszát a kezdeti 1300 méterről öt kilométerre terjesztették ki.

Az Ariadne-barlangrendszer feltárásában a Vacska-barlang felfedezése jelentett áttörést, itt másfél év alatt több mint 6 kilométer járatot fedeztek fel. A Pilis ismert barlangjai között ebben láthatók a legszebb cseppkövek, és itt vannak a Dunántúl legnagyobb barlangtermei.

Másfél évnyi kutatás és bontás után a napokban sikerült megtalálni a kapcsolatot a Leány- és Legény-, illetve a Vacska-barlangrendszer között, ezzel Magyarország harmadik leghosszabb és harmadik legmélyebb barlangrendszerét tárták fel.


Olvasóink írták

 • 12. annobon 2010. december 16. 17:03
  „Szóval itt a hosszúsági végeredmény:
  1. Baradla-Domica barlangrendszer (Aggteleki Nemzeti Park)
  2. Pálvölgyi barlang (Budai hegység)
  3. Ariadne-barlkangrendszer (Pilis) - lásd a cikkben!
  4. Béke-barlang (Aggteleki Nemzeti Park)
  5. István-lápai barlang (Bükki Nemzeti Park)”
 • 11. annobon 2010. december 16. 16:59
  „Megvan a második! A Budai-hegységben található és úgy hívják, hogy Pálvölgyi barlang!
  "Teljes hossza több, mint 19 kilométer (a Mátyás-hegyi-barlanggal együtt), függőleges kiterjedése 122,6 méter. Ezzel Magyarország második leghosszabb barlangja. A turisták által látogatható hossza 500 méter."”
 • 10. annobon 2010. december 16. 16:56
  „Figyelem! Megtaláltam az eddigi országos 3. helyzett barlangot! (Ezek szerint, most ez szorult le a negyedik helyre.)

  "A 7183 m hosszú Béke-barlang a Baradla-barlang után az Aggteleki-karszt második, az ország harmadik leghosszabb barlangrendszere, hazánk egyetlen, állandóan aktív, átmenő patakos barlangja"

  A második helyezettet is erősen nyomozom!”
 • 9. annobon 2010. december 16. 16:38
  „8-hoz: azért a bükki barlangok sem elhanyagolandók: "A Bükk-hegység leghosszabb és legmélyebb barlangja - mely az ország legmélyebb barlangja is egyben - a fokozottan védett István-lápai-barlang, kb. 6700 m hosszal, és 254 m mélységgel. A nemzeti park területén nyílik az ország negyedik és ötödik legmélyebb barlangja is, a szintén fokozottan védett Jáspis- ill. Diabáz-barlang (mélységük 190 m ill. 161 m). Érdekesség, hogy itt találhatók az országban tengerszint felett legmagasabban nyíló barlangok, melyből az egyik fokozottan védett, és egyben a legmagasabban nyíló 100 m-nél mélyebb barlang is (Kis-kőháti-zsomboly, 915 m Btszf. magasságban nyíló bejárattal, 117 m mélységgel). "
  Amúgy elárulom Neked, hogy olyan mint "aggteleki" barlang konkrétan nincs, hanem amiről beszélsz (és 1. helyezett), az az Aggteleki Nemzeti Park területén található: "A Baradla-Domica-barlangrendszer Magyarország legrégebben kutatott, legismertebb, leghosszabb, évszázadok óta látogatott cseppkőbarlangja. Kataszteri száma: 5430-1. Az Aggteleki-karszton több bejárattal nyílik. "

  Tehát a 2. helyezettet még mindig homály fedi, de gyanítom, hogy valamelyik bükki lesz az.”
 • 8. meir 2010. december 16. 15:34
  „1-es!
  Foldrajz orarol hianyoztal??
  arra meg en is emlekszem,.....pedig nem most volt!!
  az Elso az AGGTELEK-i,a masodik a BARADLA!!”
 • 7. annobon 2010. december 16. 15:09
  „6-hoz: Nem hinném, hogy az összes pálos kolostort barlang fölé építették volna. Mi értelme is lenne?

  "A budaszentlőrinci pálos kolostor Budapest mai II. kerületében, a Szépjuhászné felett állt. A 13. - 14. században pálos szerzetesek telepedtek meg itt, a János-hegy és a Hárs-hegy hágójában, és kolostort létesítettek."
  De a bükkszentléleki pálos kolostorromnál tucatszor jártam és ott sincs semmiféle barlang. Sőt pár éve jártunk a nagyvázsonyi pálos kolostorromnál és ott sem emlékszem barlangra. Bocsika...”
 • 6. moderator 2010. december 16. 14:58
  „A Pilisben nem nehéz barlangot találni. "Köztudott", hogy a Pálos kolostorokat, mindig barlangra építették.”
 • 5. annobon 2010. december 16. 14:48
  „5-höz: Ez nem is olyan hülye ötlet! Éljen az ősközösség! Különben engem, mint nyári kirándulós emberke, tényleg érdekelne a sorrend, hamár egyszer írtak róla. /Más kérdés, ha nem írtak volna, eszembe sem jutottak volna a barlangok :) /”
 • 4. janika 2010. december 16. 14:17
  „Szerintem mindegy a sorrend, ha az ország hajléktalanjait oda terelik a megfegyás elől.”
 • 3. annobon 2010. december 16. 13:52
  „De most komolyan, árulják már el, hogy mi a helyes sorrend! Gyanítom, hogy a T. Újságírónak is feladtam most a leckét!”
 • 2. annobon 2010. december 16. 11:33
  „Így kicsit olyan, mintha bemondanák a futam végén, hogy mondjuk Hamilton harmadik lett. Oké, de ki győzött?”
 • 1. annobon 2010. december 16. 11:31
  „Mondjuk beleírhatták volna a cikkbe, hogy melyik az első kettő? Gondolom az első az aggteleki, de mi a második?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Droglabort számolt fel a rendőrség: heroin készült

Droglabort számolt fel a rendőrség Nyíregyházán, s a bűncselekménnyel kapcsolatban őrizetbe vettek… Tovább olvasom