Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Az orosz oligarchák

Sokan azok közül, akiket mára kiskirályokként – oligarchákként – emlegetnek, ismerték egymást és korábban is dolgoztak együtt, például akkor, amikor elkezdték felvásárolni Oroszország természeti forrásait és ezzel több milliárdos vagyonokra tettek szert.
Alisher Usmanov története rendkívüli az orosz kapitalista eliten belül. Sokan azok közül, akiket mára kiskirályokként – oligarchákként – emlegetnek, ismerték egymást és korábban is dolgoztak együtt, például akkor, amikor elkezdték felvásárolni Oroszország természeti forrásait és ezzel több milliárdos vagyonokra tettek szert. Meglepő, ahogyan a két leggazdagabb orosz bevégezte: 1500 mérföldre Moszkvától, két, egymással szemben álló csoportban. A szó szoros értelmében.

Alisher Usmanov az Arsenál 15 százalékát 75 millió fontért vásárolta meg, és nagyon gyanús, hogy a fennmaradó részvényeket Usmanov régi jó barátja, a Chelsea-tulajdonos másik oligarcha, Roman Abramovics szerzi majd meg. Usmanov és Abramovics az 1980-as évek elején találkoztak Moszkvában, amikor Usmanov még műanyag zacskók gyártásában utazott, Abramovicsnak pedig játékgyára volt. A két férfi olyannyira közel került egymáshoz, hogy Usmanov munkát ajánlott Abramovics első feleségének, Olgának. Nem valószínű, hogy Abramovics és Usmanov között a kapcsolat Londonban is ugyanilyen baráti marad.

Szerelmek

Usmanov azt nyilatkozta: az első szerelme a részvényekkel való foglalkozás volt, és az, hogy fémgyárakat birtokoljon. Tizenöt éve Usmanov elvette feleségül az üzbegisztáni Szamarkandban született Irina Viner ritmikus sportgimnasztika edzőt, aki olimpikonokat nevelt. A házaspárnak van egy lakása Moszkvában, egy dácsája az orosz főváros mellett, de az otthonuk Taskentben és Londonban van. Usmanov bárhová megy, testőrök veszik körül. 
Barátból ellenfelek


Az a tény, hogy Usmanov megvásárolta az Arsenalt, valószínűleg még jobban szembefordítja a két férfit a Premier Ligában és az Kupagyőztesek Európa-kupájában az első hely megszerzéséért vívott harcban, és vélhetőleg Oroszország újra szembefordul Amerikával, méghozzá nem másért, mint hogy a Manchester United és a Liverpool amerikai tulajdonban van. Usmanov Arsenal-béli szerepe azt is jelenti, hogy a klub más VIP-szurkolókat is magába foglal, méghozzá a Kreml mindkét táborából. Usmanov hűséges Vlagyimir Putyin elnökhöz, és kulcsszereplője annak az orosz elnöki stratégiának, hogy Oroszországban visszaállítsák a korábbi szovjet érát. Ez egyébként egyfajta helycsere – és egyben a csúcspontja is a történetnek. Egy moszkvai sportelemző mindezt így foglalja össze: „A tét soha nem volt ennél nagyobb. Kezdődjön tehát az új hidegháború!"

Üzbégből orosz

Usmanov az egykori Szovjetunióhoz tartozó Üzbegisztán kisvárosában, Csusztban született, ma viszont már orosz állampolgár. Családja erősen kötődött a kommunista párt köreihez. Usmanov a helyi állami iskolában tanult, majd felvételt nyert a Moszkvai Külügyi Kapcsolatok Intézetébe, abba az elit iskolába, ahová a Szovjetunió a kiválasztott, majdani vezetőit küldték tanulni.

Belekontárkodott az üzletbe is, de 27 éves korában elítélték csalásért, korrupcióért és az állami vagyon eltulajdonítása miatt. A szovjet börtönben 6 évet húzott le a kiszabott 9-ből. Amikor 33 évesen kiszabadult a börtönből, Mihail Gorbacsov már elkezdte a peresztrojka reformjait, s lehetővé tette, hogy az oroszok vállalkozásokat alapítsanak. Usmanov műanyag táskákat kezdett gyártani Taskentben.

Bocsánat

A börtönből szabadulva Usmanov benyújtotta igényét az államhoz azt kérve, hogy rehabilitálják. Ezt azzal indokolta, hogy koholt vádakkal állították bíróság elé, és a barátai is azt állították, hogy Usmanov egy vitának esett áldozatul, amely akkoriban a KGB rivális frakciói és Usmanov apja között dúlt a közép-ázsiai országban. Usmanovtól később bocsánatot kértek, és az üggyel kapcsolatos minden iratot, ami a rendőrség birtokában volt, megsemmisítettek.
Később Moszkvába költözött, hogy kiaknázza személyes kapcsolatait – azokkal a befolyásos reformer figurákkal, akik Gorbacsov és Jelcin holdudvarában mozogtak. Usmanov elkezdte felépíteni saját birodalmát. Amikor a Szovjetunió összeomlott, Usmanov elkezdte felvásárolni az állami vagyont. Addig mesterkedett, amíg megszerezte az Oszkolszkij Elektrik Kohászati Kombinátot, a Lebedinszkij Bányászati Üzemet és az Olenegorszk Kombinátot. Az üzletek egy csapásra az érc- és acélipar vezetőjévé tették. Később a Gazprom Invest Holding elnöke lett, majd a tulajdonosa a GazMetall/Metalloinvest csoportnak, amely az orosz vasgyártás 40 százalékát tartotta ellenőrzése alatt. Övé volt az ország kilenc legnagyobb acélgyára közül kettő is.

Gazdagok klubja

Usmanov szülőföldjén kialakított kapcsolatai képessé tették őt arra, hogy az üzbég Karimov elnök lányával üzleteljen, és így eladja az orosz állam tulajdonában lévő Gazpromnak a jogot, hogy a gáz nagy részét a korábbi Szovjetunió államaiban ők szállítsák.

A Forbes magazin, a milliárdosok bibliája Usmanov vagyonát jelenleg 3 milliárd font körülire becsüli – ezzel ő a 18. leggazdagabb orosz, és a világ 278. leggazdagabb embere.

Az oligarcha az első üzletét az 1990-es évek végén „pancsolta össze" Nagy-Britanniában, a Middlesex Holdings nevű befektetői házon keresztül, amelynek széles körű üzleti érdekeltsége volt annak idején az egykori Szovjetunióban. A Middlesexet ő képviselte Moszkvában.
Az utóbbi időben Usmanov a globális cégek megvásárolt részvényeinek köszönhetően az első orosz iparmágnássá vált. Barátai dicsérik Usmanovot mint az utolsó orosz politikus-üzletembert. Berezovszkij úgy hívja őt: valószínűleg Oroszország legjobb üzletembere.

John Arlidge írása az Evening Standardben jelent meg, fordította: Nyemcsok Éva

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tippek az albérlet csinosításához

Fürdőszoba: Ha csúnya a padló, méretre vágott műanyag kilépővel orvosolható a baj. A csúnya… Tovább olvasom