Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Az orkán a faárat is letörheti

Megkezdik a tátrai orkán által kicsavart fák értékesítését, ami itthon is alaposan letörheti a faárakat.

Akár nyárig is eltarthat a szlovák Tátrában az orkán által kidöntött fák feldolgozása és elszállítása. A 12.600 hektáron közel négymillió köbméter fenyő pusztult el északi szomszédunknál. Ennek háromnegyed része állami tulajdon, amelynek hetven százalékát még idén értékesítenék. A kármentesítő munkálatokra és a fák megvásárlására versenypályázatot hirdetett a Tátrai Nemzeti Park Erdőgazdasága: erre magyarországi pályázók jelentkezését is várják. A versenypályázat a www.lesytanap.sk internetes portálon olvasható.

Dr. Magas László, a Kisalföldi Erdőgazdaság Rt. vezérigazgatója elmondta: úgy tudja, hogy jó néhány magyar cég érdeklődik a kitermelt olcsóbb fa iránt, mely lenyomhatja a piaci árat.

– Cégünk vállalkozókkal termeltet, saját fakitermelőnk, így kapacitásunk sincs arra, hogy a Tátrában segédkezzünk – mondta el a Kisalföldi Erdőgazdaság Rt. vezérigazgatója. – Úgy tudom, erre német és cseh cégek pályáztak eddig leginkább. A fenyők felvásárlása viszont jó néhány hazai céget is érdekel: valószínűleg az alacsonyabb árak miatt hozatnák be Szlovákiából a fát. Sajnos ez számunkra nem jó hír, hisz nagyon lenyomhatja az exportárakat. Az 1999-es nyugat-európai szélvihar, az úgynevezett „Lothar" után is ez történt. A Tátrában kidőlt fenyők egy részére azonban nehéz lesz vevőt találni, hisz egyes darabok nagyon rosszul repednek: olyanok lesznek, mint egy fogpiszkáló. Egyébként ezeknek a fáknak a kidöntése nagyon veszélyes, hisz feszültségek keletkeznek a vihar után a törzsben. Soha annyi favágóbaleset nem volt, mint a Lothar utáni feldolgozáskor – tette hozzá dr. Magas László.

A különböző élelmiszerek, a benzin és a tűzijátékok után egyébként már most érdemesebb a tűzifát a szlovák határszélen élőknek északi szomszédunknál megvásárolniuk. Néhány ezrest ugyanis itt is lehet spórolni egy szállítmányon. A dráguló gázárak mellett egyre többen maradnak a fatüzelés mellett vagy térnek vissza erre. Akárcsak nálunk, odaát is magánvállalkozóktól és nagykereskedőktől lehet beszerezni a tüzelőanyagot. Olcsóbbak természetesen ott is a helyi fakitermelők és vállalkozók, akik legtöbb esetben házhoz is szállítják az árut. Pk 800–900 koronát (5200–5850 forintot) kérnek a legjobb és legkeresettebb keményfákért – például az akácért és a kőrisért. Ugyanez a nagykereskedőknél drágább északi szomszédunknál is: egy kocsi (6 köbméter ára) 6000– 7000 korona (39–45 ezer forint). Úgynevezett „ágfák" szedésére is lehetőség nyílik: itt 200 koronát (1500 forintot) kell befizetni. Ennek fejében a vásárlónak önállóan kell gondoskodni a faszedésről – egy-egy vágás után megmaradt vékonyabb tűzrevalót rakhat a kocsijára. Egy néhány kilométeres szállítás ára általában ezer korona (65 ezer forint), s faszedés esetén emellett a „fűrészest" is meg kell fizetni.

Nálunk drágább a fa. A Tüzépen mázsára adják a tüzelőt: általában 1300 forintért (igaz, összehasogatva). Egy köbméter keményfa azonban legalább tíz mázsa, így több mint tízezer forintra jönne ki köbmétere. A helyi vállalkozók a Szigetközben általában nyolcezer forintért adják a kőrist. A puhafák díja 3500–4000 forint körül változik. Faszedésre elvileg a régióban is volt korábban lehetőség: a kitermelés után megmaradt ágakat – a terep rendbetétele és a gallyak eltüzelése fejében – ingyen vihették haza a fával fűtők. Mára ez a lehetőség egyre kevesebb helyen adatik meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Toplisták 2. hét

Zenében Irigy Mirigyék és a Hooligans, a mozikban pedig George Clooney tolvajbandája viszi a prímet. Tovább olvasom