Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 28°C Még több cikk.

Az öregedés lassítható

A magyarországi népesség biológiai életkora mintegy tíz évvel meghaladja a naptári életkort.

Azaz átlag tíz évvel vagyunk öregebbek – saját magunknál. Pontosabban annál az állapotnál, amilyenben lehetne az ember, ha szervezetét nem károsítaná sok minden, az egészségtelen táplálkozástól kezdve a dohányzáson, alkoholfogyasztáson át a stresszig s a meg nem előzött betegségekig.
 
A biológiai és a naptári életkor szétválása sokszor már gyermek-, illetve serdülőkorban elkezdődik a különböző, egészségkárosító hatások érvényesülésével – hívja föl a figyelmet dr. Zöllei Magdolna, a szegedi kórház geriátriai osztályának és krónikus belgyógyászati osztályának vezető főorvosa, a geriátriai szakmai kollégium elnöke.

Sok a negatív hatás

Ilyen hatás a már korai életkorban is jelentkező, később nagyon sok szervi szövődményhez vezethető stressz, a dohányzás, alkoholfogyasztás, droghasználat. A sok negatív hatás gyors öregedést eredményeznek, a magyar emberek sokszor meg sem érik a nyugdíjaskort, illetőleg idős korban gondozásra szorulnak. Nemcsak konkrét betegség következtében, hanem azért is, mert a szervezetük sokkal inkább elhasználódott az életút folyamán sorozatosan jelentkező károsító hatások következtében, mint amennyire életkoruk indokolná.
Hogy mily mértékben öregszünk hamarabb, mint a kevesebb káros hatásnak kitett emberek, mutatja a közismert jelenség: hetven-nyolcvanéves amerikaiak még akár világ körüli turistaútra indulnak – ugyanezen életkorban a magyar gyakran örül, ha él.
Miképp lehet ez, mikor az amerikai életmódra nem épp a felfokozott egészségesség jellemző (lásd például hamburgerkultúra)?

Feszültségmentesen élni

Úgy, hogy a kedvezőtlen hatásokat sikerrel ellensúlyozza a kevés stressz, az egészséges életmód. Az amerikaiaknál napi nyolcórai munka elegendő az egzisztenciális biztonsághoz, utána a szabadidő következik, melynek legfőbb jellemzője a feszültségmentesség. Németországban látta a főorvosnő: a munkahelyek közelében ott vannak a rekreációs központok, s ha kora délután vége a pénzkeresésnek, az emberek egyenesen oda mennek. Nálunk azonban sok minden az egészség ellen dolgozik. Magyarországon gyakran tizenhat órákat is dolgoznak az emberek megélhetésért, a pluszjavak megszerzéséért: ha valaki hazamegy a munkahelyről, irány a másik munka, s otthon is várja a pénzkeresés. Lehet ugyan, ez nem azonos a munkahelyi tevékenységgel, sőt, eredetileg hobbi volt – például szellemi dolgozó kerti munkát végez –, de ez gyakran „átment" pénzkeresésbe, és így szintén feszültséggel jár.
Mit lehet ilyen helyzetben tenni, a korai öregedés elkerüléséért?

Fontos a rendszeres mozgás!

Nem mellőzhető az egészséges táplálkozás, mert hiányát nincs, ami ellensúlyozná; dohányzásról, alkoholról, drogról leszokni sosem késő. Fontos a mozgás, nem kell ennek mindenképpen sportnak lenni, napi rendszeres séta is megteszi. A családorvoshoz nemcsak már bekövetkezett betegség esetén kellene fordulni, hanem, ezt megelőzendő, évenkénti szűrővizsgálatra is beutalót kérni, hogy idejében kiderüljön, kell-e fokozottabban odafigyelnünk valamire életmódunkban.

A szegénység is öregít

Nagyon rossz körülmények között élő, harminc-negyven éves embereket is kezelnek a szegedi kórház geriátriai osztályán, szervezetük hetven-nyolcvan évesekre jellemző eltéréseket mutat. Történtek magyarországi vizsgálatok többszörösen hátrányos helyzetben élő közösségek tagjai között gyakori hirtelen halálozásokkal kapcsolatban. Kiderült például: az elhunytak érrendszere évtizedekkel elhasználtabb, biológiailag öregebb, mint ami a kronológiai életkorból következhetne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beiktatták hivatalába Bolívia első indián származású elnökét

Vasárnap hivatalosan beiktatták hivatalába Bolívia első indián származású elnökét. Evo Morales… Tovább olvasom