Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Az órák (The Hours)

Három nő, akiket évtizedek és több ezer mérföld választ el egymástól, mégis ugyanazokkal a problémákkal kénytelenek szembesülni.
rendező: Stephen Daldry

író: Michael Cunningham
forgatókönyvíró: David Hare
operatőr: Seamus McGarvey
díszlettervező: Mark Raggett
jelmeztervező: Ann Roth
zene: Philip Glass
producer: Scott Rudin
látványtervező: Maria Djurkovic
vágó: Peter Boyle

szereplő(k):
Meryl Streep (Clarissa Vaughn)
Julianne Moore (Laura Brown)
Nicole Kidman (Virginia Woolf)
Eileen Atkins (Barbara)
Toni Collette (Kitty)
Claire Danes (Julia)
Stephen Dillane (Leonard Woolf)
Ed Harris (Richard)
Allison Janney (Sally)

A film sztorija

Három korszak, három történet, és három nő olvad össze egyetlen történetté AZ ÓRÁK időfolyamában. Mindegyik nő úgy kapcsolódik egymáshoz, akár a szemek a láncban, anélkül, hogy tudnának arról, hogy egyetlen nagyszerű irodalmi alkotás visszavonhatatlanul megváltoztatja az életüket.

Először is ott van Virginia Woolf, aki a húszas években London külvárosában az elmebajjal küzd, mikor elkezdi írni első nagy regényét, a Mrs. Dallowayt. Több mint két évtizeddel később Laura Brown, a Los Angeles-i feleség és anya a második világháború végén a Mrs. Dallowayt olvassa, és a könyv akkora revelációt jelent számára, hogy elsöprő erejű változást fontolgat az életében.

Aztán a mai New York Cityben ott van Clarissa Vaughan, Woolf Mrs. Dallowayének modern változata, és szerelmes Richard nevű barátjába, aki briliáns költő és AIDS-ben haldoklik. A három történet egybeszövődik, és végül összeáll a közös felismerés meglepő és transzcendens pillanatában.

Virgina Woolf Mrs Dalloway című, 1925-ös regényének ihletésére Michael Cunningham több mint 75 évvel később megírta AZ ÓRÁK című regényét. Az ebből készült filmet a Billy Elliotot jegyző Stephen Daldry rendezte, a főszerepekben pedig három olyan nagyszerű színésznőt láthatunk, mint Nicole Kidman, Meryl Streep és Julianne Moore. www.port.hu

Kritikák

Port.hu - Pethő Melinda

"A film három főszereplője egyenrangú partnere egymásnak. Nicole
Kidman Virginia Woofhoz hasonlóan madárszerűen törékeny, és zavartságában, csúnyaságában is lenyűgöző. Julianne Moore szavak nélkül is hiteles a depressziós, önmagát sem ismerő, tehetetlen nő szerepében. A rangidős Meryl Streep láttán pedig hálát adhatunk az égnek, hogy Hollywood az utóbbi évek mellőzöttsége ellenére sem feledkezett meg róla végleg!

Stephen Dalry rendező érdeme, hogy olyan képi világokat teremtett, amelyek nemcsak önmagukban teljesek, de egymásba kapcsolva is egységesek Mindehhez bravúros operatőrre (Seamus McGarvey), és látványtervezőre (Maria Djurkovic) lelt.

Philip Glass drámai zenéje történetről történetre, önálló életre kelve szimbolizálja a múló időt. A filmzene motívumai alátámasztják azokat a közös momentumokat, amelyek az egyik jelenetben elkezdődnek, majd a másikban folytatódnak.

Az órák hátborzongató, feszültségekkel teli, drámaiságában, és képi megjelenítésében is lenyűgöző film, amely kilenc jelöléssel indul az idei Oscar-díjért. A kritikus nem is leplezi a pártosságát, hogy az idén melyik filmnek drukkol..."
A teljes cikk

mozinet.hu - ZsuAn

"A film korhű jelmezekkel, gyönyörű képekkel dolgozik. Még azt is megtapasztaljuk, hogy milyen a világ egy halott madár szemével nézve. De amit a leginkább kiemelnék, azok a színészi alakítások, ugyanis egyöntetűen mindenki a maximumot hozta ki magából.

Az órák véletlenül sem szirupos, szentimentális vattacukor. Majdnem filozófiai mélységekbe visz el minket. És nem lehet ráhúzni semmilyen már korábbi film sémájára sem. Stephen Daldry munkája nem foglalkozik külön a barátsággal vagy ellenségeskedéssel, az önfeláldozással vagy önzéssel, a szeretettel vagy gyűlölettel… Ez az alkotás egyedülálló. Ez a film maga az élet."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
A film hivatalos magyar honlapja
All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyar állam így rendezte

– Az osztrák állampolgárokat két szakaszban kárpótolták. A magyar állam 1968-ban egy összegben… Tovább olvasom