Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Az optimisták tovább élnek

Azoknál, akik optimistán látják a világot, kevesebb egészségügyi rizikófaktor merül fel.

Azoknál az embereknél, akik optimistán látják a világot, kevesebb egészségügyi, különösen szívvel kapcsolatos rizikófaktor merül fel, mint pesszimista társaiknál - derült ki az Általános Pszichiátriai Archívum egyik cikkéből. A cikk szerint a depresszió a szív problémák okozta halál egyik leggyakoribb kiváltója.

Erik J. Giltay, a holland GGZ Pszichiátriai Center munkatársa és kollégái Arnhem idősödőkről szóló tanulmányának adatait analizálták, hogy megállapítsák, hogy az optimista páciensek tovább élnek-e, mint a pesszimisták.

A kutatásban résztvevő 999 65 és 85 év közötti férfit és nőt megkérték, hogy töltsenek ki egy kapcsolatokkal, egészséggel, önbecsüléssel, hangulattal és optimizmussal kapcsolatos kérdőívet.

Miután összehasonlították a magukat kimondottan optimistának és pesszimistának tartó személyek válaszait, megállapították, hogy az optimisták esetében 55 százalékkal alacsonyabb a bármilyen okból bekövetkező halál esélye, és 23-mal a kifejezetten szív panaszok miatt bekövetkező elhalálozásé, mint a pesszimistáknál.

A kutatók arra is rájöttek, hogy az optimizmus védő hatása a bármilyen okból bekövetkező halállal szemben nagyobb a férfiaknál, mint a nőknél, viszont ez nem vonatkozik a kimondottan szívbetegségekből eredő halálra.

"Végeredményben rájöttünk, hogy az idős embereknél az optimizmus döntő, hosszú távú szereppel bír a kimondottan szívbetegségek vagy bármilyen más okból bekövetkező elhalálozás szempontjából, függetlenül a szociodemográfiai jellegzetességektől vagy a szívbetegségek rizikófaktorától" - állítják a szerzők.

"Eredményeink, kombinálva azzal a kijelentéssel, hogy a reménytelenség növeli a betegségek előfordulásának vagy kialakulásának esélyét, arra utalnak, hogy az optimizmusra való hajlam összefüggésben van a szívbetegségek kialakulásával."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hóvihar Nagy-Britanniában

Heves hóvihar söpört át dél Anglián, káoszt okozva a közlekedésben, és az előrejelzések szerint még… Tovább olvasom