Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Az önkormányzatok tartják fenn az egyesületeket

Részt vesznek tűzoltásban, műszaki mentésben, ügyeletet adnak a parancsnokságokon. A hivatásos tűzoltók szerint önkéntes kollégáikra szükség van. A helyi egyesületeket az önkormányzatok támogatják.
A hivatásos tűzoltók szerint önkéntes segítőikre nagy szükség van. Főleg mostanában, amikor egyre több műszaki mentéshez, tűzesethez kell vonulniuk. Az „ötések” nemcsak a helyszíni munkákból veszik ki a részüket, de szükség esetén a parancsnokságokon is ügyeletet tartanak. A Kisalföld annak járt utána, hogy a kistelepülések önkéntesei milyen feltételek mellett látják el feladataikat.

Drága az autó biztosítása

Dénesfán nem önálló egyesületként működik a tűzoltóság, hanem az önkormányzat keretein belül. A társaság költségeit a községi kasszából állják, évente 100 ezer forintot terveznek erre a büdzsébe, de Takács Lajos polgármester szerint nem költik el a teljes összeget. Ebből a pénzből vásárolják a szükséges ruházatot, a felszereléseket és finanszírozzák a tagok felkészülését a versenyekre. Három évvel ezelőtt Németországból tűzoltóautót is kapott a falu, amit szerencsére eddig csak kétszer kellett bevetni. A polgármester ezzel kapcsolatban arról panaszkodott a Kisalföldnek, hogy a jármű biztosítási költségei jelentenek jelentős kiadást. „Évente több mint 80 ezer forintba kerül a biztosítás az autóra, ami egy ekkora falunak nagy összeg. Éppen emiatt döntöttünk úgy, hogy fél évre kivonatjuk a forgalomból, így a biztosítás felét is megspóroljuk” – jegyezte meg Takács Lajos. Az önkéntesek Dénesfán nem csak a tűzoltásban jeleskednek, részt vesznek az önkormányzat által szervezett társadalmi munkákban is. A nyári hónapokban például ők locsolják a Répcementi Sportegyesület sportpályáit.
A vásárosfalui önkéntes tűzoltó-egyesületnek jelenleg tizenöt tagja van, lányok és fiúk vegyesen. Molnár Sándor polgármester szerint amellett, hogy tevékenységük hasznos, a szervezet „összetartó erő” is.

Kevés a civil szervezet

– A hozzánk hasonló kis falvakban kevés civil szervezet működik, ezek egyike a tűzoltóság. A fiatalok összejönnek, gyakorlatoznak, készülnek a versenyekre, azaz a lényeg, hogy együtt vannak – mondta Molnár Sándor. – Az önkormányzat különböző összegekkel támogatja a kis csapatot, ez évente körülbelül 100 ezer forint. A legszükségesebb eszközökkel, ruhákkal rendelkeznek, van kocsifecskendőjük, utánfutójuk. Vásárosfaluban két tűzoltószertár is van, egy régi és az új. Ezek fenntartása, tatarozása is az önkormányzat feladata.
A kónyi tűzoltók harmincan vannak, rendelkeznek a szükséges felszereléssel, van járművük, fecskendőjük, jó minőségű tömlőik. Az egyesület kiadásait az önkormányzat finanszírozza, évente mintegy 4–500 ezer forinttal – tudtuk meg Aller Imre polgármestertől, és az adók egy százalékát is tudják igényelni. Ebből a pénzből katasztrófavédelmi feladatokat is ellátnak a faluban, például belvizes időszakban. Mostanában nagy munkában vannak a kónyiak: a szertár épületét újítják fel. Elvégezték már a tetőcserét, a többi feladat erre az évre marad.
– Az épület tatarozására pályázaton nyertünk 620 ezer forintot, amihez ugyanennyit tett hozzá az önkormányzat is. Sikerült a tetőszerkezetet rendbe tenni és felújítjuk a külső homlokzatot is – tájékoztatott Aller Imre.
A kónyi egyesület parancsnoki teendőit csaknem tíz éve látja el Kiss Miklós. Mint mondta, a szervezet tagsága aktív, bármikor lehet rájuk számítani. Ez különösen megmutatkozott a szertár felújításánál. „Szerencsére az önkormányzat támogatását is élvezzük, minden kéréssel fordulhatunk a község vezetőihez. Enélkül nem tudna hatékonyan működni az önkéntes egyesület” – tette hozzá Kiss Miklós.

Segítik a hivatásosokat

Molnár Sándor őrnagy, a kapuvári hivatásos tűzoltóság parancsnoka szerint a jól működő, szervezett önkéntes egyesületekre mindenképpen szükség van.
– A parancsnokság területén működő egyesületek közül kilenccel van együttműködési megállapodásunk – tájékoztatott a parancsnok. – Pk bármikor, bárhol bevethetők és hatékonyan tudják segíteni a hivatásosok munkáját. Egy tűzesetnél vagy műszaki mentésnél vannak olyan feladatok, amelyeket a hivatásos kollégák irányítása mellett az önkéntesek kiválóan ellátnak. Hasznos az is, hogy az egyesületek tagjai képzettséget, szaktudást szereznek, és ezáltal akár a hivatásos állomány „utánpótlásbázisaként” is számolhatunk velük.
Molnár Sándor az elmúlt napokból példaként említette a fertőendrédi egyesület helytállását. A helyi tűzoltók csörlős járművükkel segítették és mentették a hó fogságába esett autósokat. „Szinte valamennyi egyesület segítette már munkánkat, tavaly nyáron a heves esőzések idején többször számíthattunk a belediekre, akik vízszivattyúval mentették az értékeket” – tette hozzá Molnár őrnagy.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törvénymódosítás

Megjelent a módosított építési törvény a Magyar Közlönyben. A megváltozott szabályok többségét… Tovább olvasom