Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Az önkormányzati választásig képviselők maradhatnak a polgármesterek

A 2014-es önkormányzati választásig nem kell választaniuk önkormányzati tisztségük és országgyűlési mandátumuk között a mindkettőt betöltő politikusoknak.
A parlament hétfőn döntött erről a fideszes Kósa Lajos és Láng Zsolt javaslatára.

Így a képviselők önkormányzati posztjaira vonatkozó összeférhetetlenségi szabályok mégsem az új Országgyűlés megalakulásakor, hanem 2014 októberében, a helyhatósági választással lépnek hatályba.

A kormánypárti politikusok szerint a halasztás azért szükséges, mert a tavaszi parlamenti voksolás után őszig már nincs lehetőség időközi önkormányzati választásokra, így egyes települések hónapokig vezető nélkül maradhatnának. Ugyanakkor a féléves átmeneti időszakban a polgármesterek és az önkormányzati képviselők a parlamenti képviselői illetményt nem vehetik fel.

A törvénymódosítás arról is rendelkezik, hogy nem jövő év január elsején, hanem csak a 2014-es helyhatósági választás után módosulnak az önkormányzati tisztségviselők javadalmazásának szabályai. Ez alól csak a főpolgármester kivétel, akinek illetménye 2013-tól jelentősen emelkedik az új önkormányzati törvény értelmében.

A javaslat indoklása alapján az egyes településtípusoknál a polgármesteri illetményt növelő, máshol viszont csökkentő rendelkezéseket nem kívánatos ciklus közben bevezetni, a cél, hogy minden önkormányzati vezető olyan összegű illetményt kapjon megbízatása lejártáig, aminek ismeretében elvállalta feladatát.

Az önkormányzati törvény módosításával arra is lehetőséget teremtett az Országgyűlés, hogy a megyei jogú városokban több aljegyzőt nevezzenek ki.

Olvasóink írták

 • 2. BJ.MÓVÁR 2012. december 18. 23:33
  „Ez egy nagyon nehéz dolog!!! Mélyen nem tisztelt "honatyáink" évek óta nem képesek ezt a szemétséget megszüntetni!!!!”
 • 1. paci13 2012. december 18. 12:07
  „Igaza is van a témát először megpendítő debreceni nagyúrnak. Érthető, hogy ilyen hamar megértésre talált.
  Kapjanak csak mindkettő "hivatásuk" után javadalmazást is. Annyira kiváló, értelmes és kivételes emberek, hogy az ő munkanapjuk biztosan mimimum kétszer 24 óra, értelmi képességeik, teljesítményeik pedig az
  átlagos mezei dolgozóét legalább háromszor meghaladják.
  És még akkor kiállásukat a parlamentben "az emberekért" meg sem említettem!
  Nem beszélve arról, hogy "hónapokig vezető nélkül maradhatnánk"! Belegondolni is rémes.
  (Esetleg nem kellene inkább valamelyest emelni a dupla-tripla keresményeken? A gépkocsihasználatból is pl. úgyis olyan kevés folyik be...)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzbírság a sértő kifejezésekért a Parlamentben

A kirívóan sértő kifejezést használó képviselőket akár figyelmeztetés nélkül kizárhatják az ülésnap hátralévő részéből, és utólag is pénzbírságot is kiszabhatnak rá januártól. Tovább olvasom