Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Az önkormányzati dolgozókat is indoklás nélkül rúghatják ki

A közigazgatásban is lehetőség lesz jövő évtől arra, hogy a munkáltató indoklás nélkül bocsássa el a munkavállalót - ezt a rendelkezést is tartalmazza a Fidesz törvénymódosítása.

Nemcsak az államigazgatásban, hanem a közigazgatásban is lehetőség lesz jövő évtől arra, hogy a munkáltató indoklás nélkül bocsássa el a munkavállalót; egyebek mellett ezt a rendelkezést is tartalmazza a Fidesz által az Országgyűlés elé terjesztett törvénymódosítás.

Kósa Lajos, Tarlós István és Kovács Zoltán hat törvényjavaslatot terjesztett a hétvégén a parlament elé, amelyek olvashatóak az Országgyűlés honlapján.

Az egyik ezek közül - a köztisztviselők jogállásáról szóló - kimondja: jövő év január 1-jétől a közszolgálati jogviszonyt a munkáltató felmentéssel indokolás nélkül megszüntetheti. Az előterjesztők szerint akkor meg kell indokolni viszont a felmentést, ha a közigazgatási szerv jogutód nélkül megszűnik; ha a köztisztviselő alkalmatlan feladatai ellátására; ha a vezetői megbízás visszavonását követően a köztisztviselő más köztisztviselői munkakörben való továbbfoglalkoztatására nincs lehetőség vagy a munkáltató által felajánlott másik köztisztviselői munkakört a köztisztviselő visszautasítja; ha az öregségi nyugdíjra jogosult vagy rokkantsági nyugdíjban részesülő köztisztviselő e jogcímen felmentését kezdeményezi; ha a rokkantsági nyugdíjjogosultság törvényi feltételeivel rendelkező köztisztviselő azt kérelmezi; illetve ha az előrehozott öregségi nyugdíj jogosultság egyéb feltételeivel a felmentési idő leteltekor rendelkező köztisztviselő azt kérelmezi.

A törvényjavaslat indoklása szerint azért kell az önkormányzati képviselő-testületek hivatalában is megteremteni a munkáltató általi, indokolás nélküli, rövid felmentési idővel történő felmentés lehetőségét, mert közszolgálatot valós szolgálattá kell tenni. A három képviselő megjegyzi, hogy a jogviszony munkáltató általi megszüntetésének egyszerűsítése lehetőséget nyújt a minőségi szakembergárda kialakítására és a köz szolgálatában végzett munka színvonalának emelésére. A javaslat ezek mellett feloldja a köztisztviselői törvény, a vezetői szintek számát korlátozó rendelkezését. Kimondja, hogy helyi önkormányzatnál a főjegyzői, jegyzői, aljegyzői kinevezésen túlmenően a 10 ezer feletti lakosú településen, valamint a körzetközponti feladatot ellátó önkormányzatnál, a megyei jogú városi önkormányzatnál, a megyei önkormányzatnál, a fővárosi kerületi, a fővárosi önkormányzatnál osztályvezetői és főosztályvezető-helyettesi szintnek megfelelő vezetői megbízáson túl további vezetői megbízás is adható.

Ezt az előterjesztők azzal indokolják, hogy az egyes területek fokozott vezetői ellenőrzése növeli a munkavégzés hatékonyságát. Az előterjesztés lehetőséget ad még arra is, hogy a munkáltatók "eltérítsék" az illetményt, és ezzel "versenyképesebb" fizetést adhassanak. A törvényjavaslat a tervek szerint 2011. január 1-jén lép majd hatályba. Az új Országgyűlés még június 21-én fogadta el újra a Sólyom László államfő által visszaküldött, a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényt. (A jogszabályt annak június 8-i elfogadását követően az államfő nem írta alá, hanem megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek.) A Ház zárószavazás előtt egy módosító csomag elfogadásával kibővítette a törvényt, annak hatálya alá vonta a közigazgatási államtitkárokat és a helyettes államtitkárokat, azaz a szakmai vezetőket; de nem változtatott azonban azon a passzuson, amellyel az államfő nem értett egyet: így a munkáltatók a kormánytisztviselőket ezután indoklás nélkül menthetik fel

Olvasóink írták

63 hozzászólás
 • 63. zakarias3 2010. november 01. 19:44
  „Nem volt jó a komcsik idejében, és nem lesz jó a fityesz kormányzása alatt sem.Amióta az eszemet tudom, mindíg csak kábították a népet,hogy majd most lesz jó,de sajnos egyre rosszabb az életünk.Talán a 80as években
  egy kicsit engedték élni a szegényembert is,de a gengszterváltás óta a munkából és keresetből élő ember sorsa
  kilátástalan!És ez csak egyre rosszabb lesz, mert ezzel a birka magyar néppel mindent meglehet csinálni!”
 • 62. Madarász 2010. november 01. 17:16
  „55. most majd fideszes szimpi marad, nem fideszes, nem szimpi megy...”
 • 61. Madarász 2010. november 01. 17:15
  „59. Támogatom!”
 • 60. amalfi 2010. november 01. 16:24
  „IGEN!
  :)”
 • 59. Kisildi2 2010. november 01. 16:11
  „Szerintem, mi meg szavazzuk meg, hogy legyenek bármikor kirúghatók az országgyűlési képviselők, vagy akár a miniszterelnök mindenféle indoklás nélkül, bár már eddigi munkájuk alatt is szereztek elég indokot.”
 • 58. amalfi 2010. november 01. 13:35
  „És én kis naiv még mindig arról álmodom, hogy egyszer majd az erkölcs, a szakmaiság és a jog mércéjével mérnek.
  Bár talán a jogot mégsem venném bele, a jó ég tudja, mit fog mondani itt még a "jog"!”
 • 57. piteam 2010. november 01. 13:19
  „Amilyen mércével mérsz, olyannal is méretel ! Ez örök törvény ! Aztán nem kell csodálkozni, csak visszaemlékezni.”
 • 56. amalfi 2010. november 01. 12:07
  „Ha én csinálom, akkor jó, ha te csinálod ugyanezt, akkor rossz? Egyenlő mércével kéne mérni.”
 • 55. paul 2010. november 01. 11:41
  „54.

  Igen, az elmúlt "x" évben csakis és kizárólag a szakmai alapok döntöttek arról, hogy ki ül egy adott pozicíóban (brr...).”
 • 54. Madarász 2010. november 01. 11:28
  „Csakhogy szerintem most fenáll a veszélye, hogy nem szakmai alapon, hanem szín és szimpátia szerint fogják kiválasztani a megmaradókat.”
 • 53. pancser 2010. november 01. 10:16
  „Ugye a versenyszférában puskaporszag van, élesben lőnek, ha nem megy a cég éppen létszámleépítés van, lesz. Mi ezt megszoktuk, ezek meg vinnyognak.”
 • 52. piteam 2010. november 01. 09:30
  „Miért annyira biztos,hogy a versenyszférában el tudnak helyezkedni ? Ott most is a legoptimálisabb létszámmal dolgoznak. Nem hinném, hogy egy jó szakembert lecserélnék egy betanított munkásra.”
 • 51. pancser 2010. november 01. 08:32
  „Most majd több tízezren megtanulják, hogy mi az, hogy dolgozni. Kényelmes állásokban, védve a napfénytő is egészen jól el voltak néhányan. A versenyszférában jobban lehet kereseni, igen ám de ott ha nem hozod amit várnak tőled mehetsz!”
 • 50. BsBe 2010. november 01. 06:58
  „Nem kell felháborodni. A fidesz 1 millió munkahelyet ígért, és most teremti meg. Ja hogy azoknak akikket kirúgnak nem lesz munkahelye??? Azt nem is ígérte.
  Eddigi munkálkodásaik eredményeképpen, már így is emberek százai kerülnek az utcára. Az meg természetesen érhető, hogy munkát elsősorban a narancsos színűeknek kell adni, ha másképp nem megy, akkor elvenni attól akiknek van.”
 • 49. piteam 2010. november 01. 05:40
  „Győrben 5.éve a megyei és a városi önkormányzat is fideszes vezetésű ! Volt idejük lecserélni a pártkatonákat, így most saját birkáiktól kell megválniuk. Akárcsak Debrecenben és még számos helyen az országban, ahol az elmúlt ciklusban már fideszes vezetés volt és van. Adtak maguknak egy jó nagy pofont.”
 • 48. Goldmund 2010. október 31. 23:07
  „"A törvényjavaslat indoklása szerint azért kell az önkormányzati képviselő-testületek hivatalában is megteremteni a munkáltató általi, indokolás nélküli, rövid felmentési idővel történő felmentés lehetőségét, mert közszolgálatot valós szolgálattá kell tenni. "

  Egy szót elírtak: valós PÁRTszolgálattá kell tenni.
  Nosza, jöjjenek csak a mindentudó pártkatonák! Majd meglátjuk, mit alakítanak!”
 • 47. elemér 2010. október 31. 20:06
  „41. h.sz.
  "Mi a különbség a szocik és a Fidesz volt MSZMP tagjai közt?"
  Fejlödés, evolucio.”
 • 46. poorman 2010. október 31. 19:00
  „27.

  Magadra ismertél?? :)

  Lehet, hogy neked őszi szüneted van kisfiam, nekem sajnos nincsen. Dolgozom, hogy az olyan okosokat mint te eltartsam.”
 • 45. amalfi 2010. október 31. 18:58
  „Azért arra kíváncsi lennék, ha mindezeket az önkormányzati választások előtt mondják el, mi lenne? Egy csomó önkormányzatnál dolgozó, jobboldalra szavazó ismerősöm van.
  Más.
  Miért nem csinálnak régiókat a megyék helyett, ha már úgy is elküldenek egy csomó embert?”
 • 44. gjozsi88 2010. október 31. 18:52
  „AHA!
  Akkor nem illik különbséget tenni!
  Pedig csak a szocik kommunistáit emlegeted következetesen...!
  Hát ez csusztatás!”
63 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törvényjavaslat a személy- és vagyonvédelemről

A személy- és vagyonvédelmi tevékenység engedélyköteles, míg a vagyonvédelmi eszközök tervezőinek,… Tovább olvasom