Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Az önállóság negyedszázada

Csornán már az 1960–61-es tanévben elkezdődött a gyógypedagógiai oktatás és nevelés. Ám az önálló intézményt csak később, idén negyedszázada hozták létre.
Ünnepséget rendeztek a csornai Arany János Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Pedagógiai Szakszolgálat önálló intézménnyé válásának 25. évfordulója alkalmából. A vendégeket – köztük az intézmény első igazgatóját, egyben alapítóját, dr. Légrády Gábornét – a jelenlegi vezető Lechner Aranka köszöntötte, azután pedig felidézte az elmúlt időszak történéseit a kezdetektől napjainkig.
Elmondta, hogy a csornai gyógypedagógiai oktatás és nevelés már az 1960–61-es tanévben elkezdődött a Rákóczi-iskolában, majd az akkori Bodnár-, ma Széchenyi- iskolában, és ismét a Rákócziban. Az önálló kisegítő iskola 1981-ben kezdhette meg működését, az akkor még államosított premontrei rendház egyik részében. Azután az Arany János utcába, a volt bölcsőde épületébe költöztek. Lechner Aranka beszélt arról is, hogy az intézmény 2001-ben a megyei önkormányzathoz került, amely címzett állami támogatásra nyújtott be pályázatot egy új iskola építésére. A pályázat sikeres volt, felépülhetett az új iskola, amit 2004 márciusában adtak át.
Jelenleg két épületből álló intézményegységben folyik az oktatás és nevelés. A Erzsébet királyné utcai épületben az alapfokú oktatás, a szakszolgálatok, a nevelési tanácsadó, az irodák és az intézmény vezetősége kapott helyet, míg az Arany János utcában a speciális szakiskola működik.
A megyei önkormányzat az intézmény felszereléséről is intézkedett. Berendezhették az orvosi szobát, a varró tanműhelyt, a foglalkoztató- és fejlesztőszobákat, a pszichológiai vizsgálót és a logopédiai termeket. Végezetül az igazgató azon véleményének is hangot adott, hogy a megszorítások eddig csak az anyagiak tekintetében szóltak bele egy-egy intézmény munkájába, mára már világos, ugyanezek miatt a tartalmi munkát is új alapokra kell helyezni.
A beszédet követően Lechner Aranka kiosztotta az iskola hagyományos, három kategóriában meghirdetett megyei rajzpályázatának díjait. A továbbiakban a vendégek megtekintették a pályázók munkáiból összeállított kiállítást, valamint az iskola épületeit, helyiségeit. Az ünnepségen a tanulók műsorral kedveskedtek a jelenlévőknek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tetszene egy zajvédő fal a Széchenyi hídon?

Tovább olvasom