Kisalföld logö

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 11°C | 21°C Még több cikk.

Az önálló iskola mellett döntöttek

Mint sok más kistelepülést, a Szigetköz szívében fekvő Ásványrárót is most leginkább az iskolaügy foglalkoztatja. Lesz-e kellő anyagi fedezet hosszú távon a tanintézmény működtetésére társulás nélkül? A képviselő-testület minapi döntése szerint a jövő tanévtől mégis vállalják az önállóságot.
A régészet tanúsága szerint Ásványráró vidéke legalább ötezer éve lakott hely. Ásvány és Ráró a századok során többször is gazdát cserélt: a Héderváry nemzetség után a XVI. század elején a Bakics család birtokába kerül, később Pálffy Péter, Révay Mihály, Czobor Imre, Pázmány Miklós a földesurak. Közigazgatásilag a két falu 1936-ban egyesült. A kilencvenes évek derekán elindult egy betelepedési hullám – külföldiek is –, ám mára ez igencsak leapadt: tavaly csak két-három família alapított itt otthont.

Egyre nehezebb eladni

az ingatlanokat


A használt családi házak négy-nyolc millió forintot kóstálnak Ásványrárón – tudjuk meg Böősy Imre polgármestertől, aki 1990 óta településvezető. Mint panaszolja, egyre kevésbé tudják értékesíteni az ingatlanokat, romlott az életszínvonal. Ezt mi sem igazolja jobban, mint hogy az utóbbi időben jó néhányan lemondtak vállalkozói engedélyükről, és inkább „feketén űzik az ipart”. A településen közel százharminc vállalkozás – többnyire egy-két fővel – tevékenykedik. Az egykori határőrlaktanya helyett elindított varrodában a munka két éve szünetel. A korábban húsz-huszonöt főt foglalkoztató mezőgazdasági szövetkezet új tulajdonba került, és itt is már csak néhányan állnak alkalmazásban.
– A falu költségvetését tekintve sok jóra nem számíthatunk, a pénzből épphogy kenyérre, sóra és levegőre futja – kezd bele az önkormányzat anyagi gondjainak ecsetelésébe a faluvezető. 240 millió forintból gazdálkodnak, valószínűleg több tízmilliós hiánnyal. A településhez 15 kilométernyi belterületi út tartozik, melynek alig egyötöde aszfaltozott csupán. A polgármester a pályázati forrásokban bízik, hogy általuk lehetőség nyílik felújításukra.

Ötmillió forinttól esnek el

Szeptember óta zárva tart az idősek napközi otthona, ezzel az intézkedéssel 2,5 millió forint megtakarításában reménykednek. Jelenleg házi étkeztetés formájában látják el a közel harminc rászoruló igényeit, napi egy alkalommal. Az önkormányzat a házi szociális gondozás feltételeit is meg kívánja teremteni, így ezért két helybeli tanfolyamon vesz részt, de már most heti három ízben a gyakorlatba ültetik át az elsajátított tudást: vállalják azoknak az ágyban fekvőknek a gondozását, akiknek nincs hozzátartozójuk, segítenek a gyógyszeradagolásban, étkezésben, a lakás tisztán tartásában.
Nyugdíjba vonulások miatt több státusz felszabadult az óvodában, de ezeket az álláshelyeket csak részben, átszervezéssel töltötték be. A mostani tanévtől pedig a helybeli iskolát és óvodát közös irányítás alá vonták, amellyel egy vezetői pótlékot megspórolhat az önkormányzat. Az igazgatói posztot az iskola vezetője, Lappints Tiborné tölti be. Mindezek évente együttesen mintegy 3 millió forint megtakarítást eredményeznek. Ötmillió forinttól (a diákonkénti negyvenezer forintnyi többletnormatívától) eshet el a jövő tanévtől a helyi iskola, amennyiben nem társul egy környékbeli tanintézménnyel. Ennek viszont csak úgy tehet eleget, ha csatlakozik valamelyik már meglévő közeli társuláshoz: a hédervárihoz, vagy a darnózselihez. Mindez azt eredményezné, hogy az eddigi önállóságot elvesztve, tagintézményként működnének tovább, de a 7. és a 8. osztálynak még így is utaznia kellene annak ellenére, hogy ezekben a következő tanév ben a törvényben előírt osztálylétszám várhatóan biztosított. Egyelőre úgy döntöttek, hogy vállalják a társulás elmaradása miatti bevételtöbblet-kiesést. Az ötödiket kivéve az iskola többi osztálya a megfelelő létszámmal (15–19 fővel) működik.
– Elindult valamiféle „fejvadászat” – fogalmaz Böősy Imre, az önkormányzat kénytelen lesz támogatni a faluban való letelepülést. Mint mondja, hosszú távon reményt keltő az óvodások száma is: hetvenkét (akikhez még hárman csatlakoznak a későbbiekben) kisgyerek jelenti az utánpótlást.
1998-ban az iskolában gyógypedagógiai fejlesztőtermet alakítottak ki, melyet fokozatosan szereltek fel a különféle pályázatok révén és az önkormányzat támogatásával – mutatja a játékokkal, eszközökkel berendezett szobát az igazgatónő. Itt a gyógypedagógus, logopédus és terápiás pedagógus nemcsak a helybeli, zavarokkal és tanulási nehézségekkel küzdő óvodások és iskolások, hanem néhány környékbeli gyermek felzárkóztatását is vállalja.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszonyatos áron a szegedi építési telkek

Horribilis összegért juthat saját portához az, aki Szegeden szeretne építkezni. Egy ezer… Tovább olvasom