Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Az ombudsman szerint nem kellene bírságolni a lopott autó tulajdonosát

Az alapvető jogok biztosa szerint sérül a jogbiztonság, ha olyan autóst bírságolnak meg az autópálya-használati díj megfizetésének hiánya miatt, akinek ellopták az autóját, Szabó Máté ezért az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt.-hez fordult, illetve a vonatkozó jogszabályok módosítását kezdeményezte. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azt közölte, hogy az új előírások a jogszabályok kihirdetését követően, január 1-től hatályba léphetnek.
Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az MTI-vel csütörtökön azt közölte: az ombudsman a hasonló helyzetek elkerülése érdekében kezdeményezte a jogszabályok módosítását, az autópálya-kezelőt pedig arra kérte, hogy a jövőben tartózkodjon a bírságolás ilyen gyakorlatától, és fizesse vissza a pótdíjat annak a károsultnak, aki azt már kifizette. Az autópálya-kezelő az ombudsman hatására felfüggesztette a pótdíjak behajtását.

A közlemény szerint az ÁAK a károsult tulajdonosokat bírságolja meg, ha az autójukat ellopták és a menekülő tolvajok nem fizetnek az autópálya használatáért, ez pedig zaklatásnak minősül, és sérti a jogbiztonság követelményét.

Az alapvető jogok biztosa azt is kifogásolta: a lopások sértettjeinek az autópálya kezelője arra hivatkozott, hogy bár kezdeményezte a jogszabályok módosítását, még nincs jogi lehetőség méltányosság gyakorlására. Az ombudsman megállapította, hogy a hatályos jogszabályok nem zárják ki a méltányosságot, de erre nem is lett volna szükség a panaszosok esetében, mivel ők nem kötöttek szerződést a társasággal - tették hozzá.

Szabó Máté egyetért azzal, hogy jogszabály-módosításra van szükség, de szerinte e nélkül sem lehet pótdíjat követelni bűncselekmény sértettjeitől.
Az autópálya-kezelő válaszában arra hivatkozott: a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ a közöttük fennálló szerződés alapján arról tájékoztatta a társaságot, hogy a jogszabályok alapján ilyen esetekben sincs lehetősége mentesíteni az üzembentartót. Az ombudsman jelentésére való figyelemmel azonban - a szerződő felek egyeztetéséig - az ÁAK Zrt. a hasonló ügyekben felfüggesztette a pótdíjak behajtását, illetve az egyik érintett panaszos arról tájékoztatta az ombudsmant, hogy a jelentés hatására visszafizették neki a vitatott pótdíjat - olvasható a közleményben.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kommunikációs főosztálya az MTI-vel csütörtökön azt közölte: a közúti közlekedésről szóló törvény korábban "az üzemben tartót nevesítette helytállni kötelezettként, ettől nem engedett eltérést". Az Országgyűlés a szaktárca kezdeményezése alapján decemberben megadta a törvényi felhatalmazást a vonatkozó miniszteri rendelet módosítására. Az új előírások a jogszabályok kihirdetését követően, január 1-től hatályba léphetnek.

Mint írták: a jövő évtől a díjköteles utak jogosulatlan használata miatt kiszabott bírságot az útkezelő felfüggesztheti, ha az üzemben tartó feljelentéssel igazolja, hogy a gépjármű vagy annak rendszáma jogellenesen került ki a birtokából. Ha bebizonyosodik, hogy a feljelentés megalapozott volt, a pótdíj az üzemben tartót nem terheli. Megalapozatlan feljelentés esetén automatikusan a magasabb pótdíjat kell majd megfizetni.

Olvasóink írták

  • 2. orbison 2012. december 27. 06:21
    „Ennek az égvilágon semmi köze pártokhoz, az ÁAK helyében a józan ész szava szerint - persze ha bizonyított a lopás ténye - legalábbis felfüggesztenék a pótdíj behajtását.”
  • 1. BJ.MÓVÁR 2012. december 24. 15:13
    „Megint egy példa a fidesz-től megszokott "átgondolt"törvényhozásra!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbikos javaslatok a hitel- és közműkárosultak megsegítésére

A hitelek felvételkori árfolyamán forintosítáná a hiteleket a Jobbik, a közműcégek által kivetett terheket pedig folyamatosan ellenőrizné. Tovább olvasom