Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Az ombudsman szerint jogellenes: visszatartanák a bliccelő utast

Szabó Máté ombudsman szerint sértheti a személyi szabadsághoz fűződő jogot a Budapesti Közlekedési Központ új jegyellenőrzési módszere.
Szabó Máté ombudsman szerint nem felelne meg az Alkotmánybíróság által is kimondott szükségesség-arányosság követelményének és sértheti a személyi szabadsághoz fűződő jogot a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) új jegyellenőrzési módszere, amely szerint a leszállás után is ellenőriznének, és visszatarthatnák a bliccelő utast.

Az alapvető jogok biztosa csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közlése szerint a BKK tesztelt egy új jegyellenőrzési módot, amely során a közlekedési eszközökről a végállomáson leszálló utasoktól kérték az érvényes bérletet vagy menetjegyet. Egy panaszos ezt a módszert kifogásolta, mert szerinte a jegyellenőrök és az őket segítő közterület-felügyelők nem tudták egyértelműen megállapítani, ki volt az utas és ki a járókelő.

Az alapjogi biztos vizsgálatában megállapította, hogy a leszállás utáni jegyellenőrzés feltételeit az üzletszabályzat nem határozza meg kellő pontossággal, ami sértheti a jogbiztonság követelményét. A BKK erre válaszul arról tájékoztatta a biztost, hogy csak akkor vezetik be az új ellenőrzési módszert, ha tisztázódik a jogszabályi háttér, teljesen egyértelműen meghatározták az ellenőrzés feltételeit, és biztosan meg tudják majd különböztetni a leszálló utast a gyalogostól.

Az alapjogi biztos felkérte a BKK vezérigazgatóját az üzletszabályzatok egységesítésére, és arra, hogy elsősorban a járműre való felszállás előtti ellenőrzést alkalmazzák. A leszállás utáni jegyellenőrzés bevezetése előtt tisztázni kell a jogszabályi hátteret, az utazóközönséget pedig megfelelően tájékoztatni kell az új jegyellenőrzési módról - írta Szabó Máté hivatala.

A közlemény kitértek arra, hogy Szabó Máté már korábban is hangsúlyozta: a jegy nélkül utazók számának csökkentése alkotmányosan elfogadható és méltányolható cél, de figyelemmel kell lenni arra, hogy az alkalmazott eszközök a lehető legenyhébbek legyenek, ne sérüljön az arányosság követelménye.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Razzia a nagybani piacon: 66 tonna gyümölcsöt, zöldséget foglaltak le

Összehangolt razziát tartottak a Budapesti Nagybani Piacon, ahol 66 tonna ismeretlen eredetű… Tovább olvasom