Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Az olcsó lakás eladható, a luxus kevésbé

Sopronban és környékén a lakáspiacot tekintve nagyfokú átrendeződés volt megfigyelhető az utóbbi években.
Sopronban is átrendeződött a lakáspiaci helyzet az utóbbi időben. A város külső részein – a Bajnok utcában, az Aranyhegyen és a Pihenőkeresztnél található – alacsonyabb árfekvésű, 210–230 ezer forintos négyzetméterárú lakások iránt megmaradt az érdeklődés, de a drágább, belvárosi és alsó-lövéreki lakásokra lényegesen visszafogottabb a kereslet.

– A nagybefektetők egyelőre továbbra is kitartanak a társasházépítés szándéka mellett – mondta el a Kisalföld érdeklődésére Balázs Endre, az Immobilis ingatlaniroda ügyvezetője. – Az OTP Ingatlan Zrt. például fenntartja az egykori belvárosi mentőállomás helyére tervezett lakóház megépítését, a már sikeres Füredi sétány – Torna utcai épülethez hasonlóan. Az építkezés eddig egy jogi akadály miatt nem kezdődött meg.

„ A fővárosban tapasztaltak fordítottja figyelhető meg, hiszen ott a luxuslakások könnyen eladhatóak, akár egymillió forintos négyzetméterárral is hamar elkel az ingatlan."
– Nálunk inkább a családi ház építésére alkalmas telkek keresettek, de mivel Sopronban kevés ilyen található, megélénkült az igény a környező települések, Harka, Ágfalva, Fertőrákos építési telkei iránt – folytatta Balázs Endre.

Az új építésű lakást légyegesen kedvezőbb kondíciókkal – szocpollal és illetékmentességi kedvezménnyel – lehet megvásárolni. – A Papréten az új társasház csaknem összes otthona gazdára talált, kedvező áron – mondta el Klausz Tamás ingatlanforgalmazó. – A használt lakásoknál, főként a paneloknál befolyásoló tényező az állapot. Az is lényeges azonban, hogy az épületen elvégezték-e a fűtéskorszerűsítést és a nyílászárók, valamint a szigetelések cseréjét.

Az osztrák állampolgárok korábban – uniós csatlakozásunk előtt – sok telket, házat vásároltak fel spekulációs céllal. A várt árrobbanás azonban elmaradt. – Az osztrákok java része mostanra döntött az eladás mellett, sokuk már meg is vált a háztól vagy épp a telektől – tette hozzá Balázs Endre, aki ezzel párhuzamosan pozitívumokról is beszámolt. – A telekfelvásárlás területén megemlítendő a szakáruház-építő nagybefektetők részéről tapasztalt kereslet élénkülése. Osztrák és német kereskedelmi láncok – gondoljunk csak a Baumaxra vagy a Family Centerre – Sopronban is meg kívánják vetni a lábukat. Az Aldi (Ausztriában Hofer) elnevezésű élelmiszerlánc is le kíván telepedni a városban, valószínűleg az alsó-lövérek élelmiszer-ellátását fogja javítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden nem forgalmaznak aranytömböket

Az arany világpiaci ára évek óta emelkedőben van, emiatt sokan befektetési céllal vásárolják e… Tovább olvasom