Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Az olasz köztársasági elnökkel tárgyalt Sólyom László

Rómában munkamegbeszélést tartott Sólyom László magyar államfő, Giorgio Napolitano olasz köztársasági elnökkel. A két ország államfője a magyar és az olasz költségvetés körüli vitákról, az európai alkotmányról és a Schengeni-övezet bővítéséről tárgyalt.
A nem végrehajtói hatalommal rendelkező elnökök hogyan tudják elfogadtatni a lakossággal az áldozatot kívánó, de szükséges lépeseket – erről beszélt a magyar és az olasz államfő. Téma volt az európai alkotmányos szerződés is. A franciáktól várunk lépést a ratifikálásban – mondta Sólyom László, aki hazánk minél előbbi schengeni csatlakozásról is beszélt Napolitanóval. A közös európai határrendszerbe való belépésünket 2007. októberére tervezi. Sólyom László a Giorgio Napolitanóvál folytatott megbeszélése után közölte: hazánk akár egyedül is csatlakozna az uniós határrendszerhez, Olaszország támogatásával.

A magyar államfő előzőleg a Sky olasz televíziónak adott interjújában határozottan elutasította, hogy párhuzamot vonjanak az 1956-os és a jelenlegi magyarországi helyzet között. Kijelentette: annak idején diktatúra és elnyomás volt Magyarországon. A feszültséget most olyan gazdasági problémák okozzák, amelyeket Olaszország is jól ismer, vagyis a költségvetés óriási hiánya, és az állam eladósodása - tette hozzá a magyar államfő.

A magyar államfő korábban megköszönte Olaszországnak, hogy annak idején kiállt az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc mellett és azért, hogy Olaszország ma is őrzi a forradalom emlékét, egész Itáliában, egészen Szicíliáig megünnepelték október 23-át. Sólyom László a La Sapienza tudományegyetem emlékülésén mondott beszédében hangsúlyozta: bár Olaszország tranzitország volt, mintegy 4500 menekült mégis ott telepedett le, a nagy olasz egyetemek pedig ösztöndíjas helyeket biztosítottak a menekült főiskolásoknak és egyetemistáknak.

Az államfő előadását többször tapssal szakították meg az egyetemi hallgatók. A diákszövetséget vezető lány pedig arról beszélt, mit jelent a mai olasz fiataloknak a magyar forradalom emléke.

Sólyom László 56-os Emlékérmet adott át Oscar Luigi Scalfaro és Giulio Andreotti örökös szenátoroknak, Pier Ferdinando Casininek, a képviselőház volt elnökének és Bruno Vespa népszerű televíziós újságírónak is.

Krónika Hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mától korlátozó intézkedések a repülőtereken

Komoly torlódások várhatóak hétfőtől az EU-tagállamok repülőterein, így Ferihegyen is: ugyanis… Tovább olvasom