Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Az oktatók doyenje és a varrónők

Wurm Józsefnek 44 esztendeje vannak folyamatosan „mazsolái”. Generációk jártak hozzá: volt, akinek nemcsak a fiát, de unokáját is ő tanította vezetni. És jócskán akadtak olyanok is, akik másnál kezdtek tanulni, de végül a legendás türelméről híres Jóska bácsinál kötöttek ki, mert ő bizony a „nehéz eseteket” is vállalja.
1962-t mutatott a naptár, amikor az egyetemi karon dolgozó gépkocsi-előadót felkérték, hogy a hallgatókat tanítsa meg vezetni. Akkortájt még nemcsak a gyakorlati képzést oktatta, hanem a KRESZ-t és a műszakit is. Aztán telt-múlt az idő, s nemcsak az egyetemisták, hanem az ott dolgozók – köztük a rektor – is az ő jóvoltából ülhettek autóba. Wurm József nem számolta össze, hogy eddig hány tanítványa volt, de legalább kilencezer. A mostani a hetedik autója, amin oktat.

Egyet legyőzött

a vizsgadrukk


A 75 éves úr büszke arra, hogy a rengeteg „mazsolája” közül 44 év alatt mindössze egy olyan volt, akinek nem sikerült megszereznie a jogosítványt. P sem azért, mert nem tudott vezetni, hanem mert a vizsgadrukkot nem tudta pszichésen legyőzni.
Jóska bácsi szerint a nagy türelem mellett az is fontos, hogy az oktató ne csak elméletben mondja el a jelölteknek, hogy miként kell végrehajtani a különböző műveleteket, hanem meg is mutassa nekik azt.
Az oktató a hosszú évtizedek alatt egyszer sem okozott balesetet, őt viszont háromszor is elütötték. Olyankor sem volt karambolja, amikor tanulói vezettek, bár sok „meleg helyzet” adódott, de ő szerencsére mindig tudott korrigálni a pótfékkel.

Három kategória

Wurm József három kategóriába sorolja a tanítványait. A 17–24 éves korosztály tagjainak többsége már úgy érkezik hozzá, hogy vezetett korábban, és azt hiszi, hogy mindent tud, csak a papír kell neki. Zömük nagyon vakmerő, száguldoznak, nincs bennük félelemérzet. Az oktató kedvencei a 24–45 éves csoportba tartozók, nekik már van felelősségérzetük és mindent meg akarnak tanulni. A 60 év felettiek nagyon félősek, őket bátorítani kell. Jóska bácsi állítja: nem igaz, hogy a női vezetők rosszabbak, mint a férfiak, sőt, neki éppen ellentétes tapasztalatai vannak. Az urak hajtanak, nem gondolnak bele a veszélyekbe, míg a hölgyek óvatosak, előre figyelnek mindenre. A gépjárművezetők mestere szerint a különböző szakmák képviselői is másként állnak a vezetéshez. Wurm József legjobban a varrónőket szereti oktatni, mert azt mondja: ők bírják a normát, kitartók, precízek, több dologra is képesek egyszerre figyelni, még az apró részletekre is. A tapasztalatai szerint a legnehezebb az első-másodikos tanítókkal, akik meg akarják neki mutatni azt a módszert, mely alapján megtaníthatná őket vezetni.

Nyugdíjasan tanult vezetni

Az sem ritka, hogy Jóska bácsinak nyugdíjaskorú tanítványai vannak. Sokan csak ekkorra engedhetik meg maguknak azt, hogy autójuk legyen, vagy az unokákhoz ingázás követeli meg a nagyiktól a jogosítványt. Tuba László ugyan nem Wurm József tanítványa volt, de ő is elmúlt 60, amikor megtanult vezetni. A mosonmagyaróvári úr – aki a megyei könyvtár igazgatójaként is több mint tíz évet dolgozott – mindig rengeteget utazott. Szívesen használta a tömegközlekedési eszközöket és a könyvtári sofőr is gyakran hozta-vitte, így nem érzett korábban késztetést arra, hogy jogosítványt szerezzen. Aztán néhány éve vásároltak a Balatonnál egy kis nyaralót, ám a hosszú, 5–6 órás utazásokból elege lett neki is, feleségének is, akinek ugyan volt jogosítványa, de nem vezetett. Ildikó asszony pótórákat vett, hogy rutint szerezzen, majd párja is úgy döntött: volán mögé ül. Laci bácsi 62 esztendősen szerezte meg a jogosítványát, és mindegyik vizsgán elsőre átment. KRESZ-ből például csupán egyetlen hiba volt a tesztjében. A gyakorlat már kicsit nehezebben ment – ismeri be. Saját kérésére 60 órát vett vezetésből, hogy biztosan merjen elmenni a vizsgára. A nyugdíjas könyvtárigazgató azóta is rendszeresen vezet, évente 4000 kilométert biztosan megtesz: gyakran furikázik el feleségével Pécsre is, ahol a fiáék élnek az unokákkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabad szájú gyerekek?

Mi, felnőttek sokszor morgunk: „Már megint mit mondott, hogy beszélt ez a gyerek?"… Tovább olvasom