Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Az NVB igyekszik felkészülni a választás kihívásaira

A Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) a területi szint kiesése miatt a panaszok elbírálása során ügydömpinggel kell számolnia, de igyekeznek felkészülni a kihívásokra - nyilatkozta a Magyar Hírlapnak a testület elnöke.
Patyi András a lap szerdai számában közölt interjúban elmondta: a megszüntetett területi listák miatt az országgyűlési választásokon nem lesznek megyei választási bizottságok, és fővárosi sem. A százhat egyéni választókerületi választási bizottság döntéseivel szembeni fellebbezést az NVB bírálja el másodfokon.

Ugyanakkor a választás egyik első mozzanatában is szerepe lesz, hiszen ahhoz, hogy valaki jelöltet állítson, a jelölőszervezetnek nyilvántartásba kell magát vetetnie az NVB-nél. A bizottság az országos népszavazási és népi kezdeményezésekhez benyújtott aláírásgyűjtő ívek hitelesítéséről is dönt.

Az NVB fontos feladata az egységes jogalkalmazói gyakorlat kialakítása is, amihez iránymutatásokat bocsáthat ki. Már megkezdték a korábbi Országos Választási Bizottság (OVB) állásfoglalásainak felülvizsgálatát, és a fenntartandó, tárgyuk szerint fontos állásfoglalások NVB-iránymutatássá történő átalakításának előkészítését. Új iránymutatást azonban még nem adtak ki - ismertette Patyi András.

Az NVB vezetője szerint a területi szint kiesése miatt a panaszok elbírálása során ügydömpinggel kell számolniuk, de igyekeznek felkészülni a kihívásokra. Egyrészt élni fognak azzal a lehetőséggel, hogy a hasonló ügyeket egyesítsék, másrészt az NVB jelenlegi ügyrendjét megpróbálják a nagy mennyiségű jogorvoslati eljáráshoz igazítani. Hozzátette, természetesen nem lehet előre megjósolni, hogy mennyire lesznek elfogadottak vagy vitatottak az elsőfokú döntések.

Az NVB elnöke beszélt arról is, hogy az új szabályok és a külhoniak szavazójoghoz jutása miatt nem lehet olyan magas feldolgozottsági adatokra számítani a választás estéjén, mint a korábbi voksolásokon. Természetesen trendek kirajzolódhatnak, de ahol szorosabb a verseny, ott az utolsó urna kibontásáig senki sem lehet biztos az eredményben - fejtette ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindenkihez el akar jutni a Fidesz

A Fidesz aktivistáinak minden háztartásba el kell jutniuk február 15., a hivatalos kampánystart után… Tovább olvasom