Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Az NVB elmarasztalta az ATV-t a Jobbik mellőzése miatt

A testület szerint a kereskedelmi televízió a választási eljárás két alapelvét is megsértette.
Az NVB szerdai ülésén eltiltotta az ATV-t a további jogsértéstől, továbbá kötelezte a testület határozata rendelkező részének három napon belüli közzétételét az Egyenes beszéd, a Start és a Szabad szemmel című műsorának egy-egy adása előtt.

A testület szerint az ATV médiaszolgáltatóként megsértette a jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőség, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét.

A bizottsághoz egy magánszemély fordult kifogással, azt sérelmezve, hogy a Jobbik képviselőinek "egyáltalán nem biztosítottak lehetőséget arra, hogy kifejthessék véleményüket" a kereskedelmi televízió műsoraiban.

A beadványozó állításának alátámasztására több ATV-s internetes linket is mellékelt, amelyeken más, az EP-választáson induló pártok televíziós megjelenései láthatók különböző "beszélgetős műsorokban" egy adott időszakban, április 8-a és 28-a között.

A Nemzeti Választási Iroda az ügyben megkereste az ATV-t, válaszul a televízió több olyan internetes linket csatolt, amelyek azt támasztják alá, hogy a televízió műsoraiban jobbikos politikusok, köztük Vona Gábor pártelnök és Morvai Krisztina EP-listavezető is megjelent. A testület tagjai az ülésen több ilyen műsorrészletet is megtekintettek.

Borbély Andrea, a Jobbik NVB-delegáltja ugyanakkor ezekkel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy azok nem a programokat ismertető "beszélgetős műsorokból" valók, hanem például egy híradóból vagy egy lakossági fórumról készített tudósításból.

Patyi András NVB-elnök nem támogatta a testület ATV-t elmarasztaló határozatának elfogadását, sőt, annak elutasítására tett indítványt, ám javaslata - 7:13 arányban - nem kapott többséget. Az elnök egyebek mellett azzal érvelt az elutasítás mellett, hogy a pártlisták csak április 22-én emelkedtek jogerőre, és a kampány május 25-éig tart.

Az NVB határozata ellen három napon belül a Kúriához lehet fordulni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán Viktornál jártak a Mazsihisz vezetői

A miniszterelnök dolgozószobájában folytatott megbeszélésen a felek áttekintették azokat a… Tovább olvasom